Головна » 2021 » Вересень » 28 » Як правильно подавати вино: поради експертів

Як правильно подавати вино: поради експертів

Тихі вина https://champarty.com.ua/vina-svitu – алкогольний напій, який не містить вуглекислий газ у своєму складі. Іншими словами, тихі вина – повна протилежність ігристим, які у нас прийнято називати шампанським.

Заплуталися? Точно, почали ми статтю не з того, але, з іншого боку, перше речення вже об'єктивно показує хаос у винній культурі жителів нашої країни. У спадщину після Радянського Союзу нам дісталися винні напої сумнівної якості (якщо говорити про масові вина, доступні для кожного), а тому знанням про те, як вибрати правильне вино, взятися нізвідки.

Та якщо ви читаєте цей текст, значить, ви вже зробили величезний крок вперед, і все ж намагаєтеся розібратися у величезному різноманітті вин, які зараз присутні на полиці. Давайте спробуємо зробити це разом.


Отже, тихі вина – ті, які не мають бульбашок. Поки все просто і зрозуміло, чи не так?
Тихі вина діляться на багато груп, в залежності від кольору, міцності, сорту винограду, методу приготування, витримки, кількості цукру в складі і ще, напевно, не менше десятка класифікацій. Чи потрібно нам знати це все? Аж ніяк. Для того, щоб вміти підібрати собі пляшечку вина на вечерю або підтримати розмову із поціновувачем м вин, досить невеликого відсотка інформації.

Отже, що ж важливо знати про тихі вина?

Якщо ділити їх за кольорами, вони бувають:

  • Білі тихі вина
  • Червоні тихі вина
  • Рожеві тихі вина

Білі тихі вина

Білі тихі вина виготовляються з винограду зеленого кольору? Не зовсім так. Звичайно, деякі білі вина дійсно робляться з винограду зеленого кольору, наприклад, знамените вино I Heart Riеsling. Виноград рислінг зеленого кольору, вино – біле. Все логічно.

Але є ті білі вина, які робляться з винограду фіолетового кольору. І все одно виходить напій солом'яного кольору. Як так то?

Вся справа в тому, що барвник у винограді часто (виключення бувають всюди) знаходиться у шкірці ягоди. А якщо ту саму шкірку не використовувати, то пігмент не потрапить в напій і не зафарбує його. І в підсумку вино вийде таким, яке ми традиційно називаємо білим.

Білі вина, як і вина інших сортів, бувають односортними і купажованими. Останнє слово означає, що для виробництва вина використовували кілька сортів винограду. Класичним прикладом купажованого білого вина є французький Grand Frais Bordeaux, який у складі має відразу три різновиди винограду.

Як подавати білі вина?

Білі вина, згідно з етикетом, подаються до певних страв. Щоб легше запам'ятати і розібратися, запам'ятайте досить примітивну, але зрозумілу істину: біла їжа = біле вино. І сміливо подавайте біле вино до риби, морепродуктів, сирів, пасти, супів, курки, омлетів і всього, що не має почервоніння у кольорі.

Червоні тихі вина

Тут все ще простіше. Для виготовлення червоних тихих вин використовується темний виноград, а для додавання вину кольору в хід йде й шкірка винограду.

Червоні тихі вина також бувають односортними і купажованими. І відразу приклади, щоб ви знали, до якої полиці магазину тягнутися.

Перлина французького виноробства – Yvon Mau Merlot, як вже видно з назви, моносортне, складається з винограду сорту Мерло. Ще один приклад прекрасного Мерло – I Heart Merlot.

Як подавати червоні вина?

Логіка та ж – подавайте до червоних страв. Найчастіше це м'ясо – від телятини до свинини, гриль, барбекю, що завгодно. Паста Болоньєз, червоні супи, піца з томатним соусом також будуть хорошими супутниками червоного вина.

Рожеві тихі вина

Не думайте, що їх отримують шляхом змішування червоного вина з білим. Просто ті самі шкірочки винограду, що відповідають за колір, додаються до розе ненадовго, поки вино не придбає ніжно-рожевий колір. Domaine de la Gypière з винного Провансу – відмінний приклад якісного рожевого вина.

Як подавати рожеві вина?

Такі вина універсальні. Закуски, гарячі страви, основні та десерти – з ними все смачно.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-09-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1727

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]