Головна » 2022 » Квітень » 8 » Які лампи обрати для освітлення будинку: поради

Які лампи обрати для освітлення будинку: поради

На сьогоднішній день існує кілька видів джерел освітлення і кожен з них має свої переваги і недоліки. Мова насамперед про класичні лампи розжарювання, досі в наших будинках вони були практично єдине джерело світла. Проте в наші дні стали не менш популярними і бактерицидні лампи для дезінфекції будинку, які все більше українців почали використовувати. Проте є те, що поєднує всі варіанти ламп — місце, де їх вигідніше та зручніше обрати та придбати. Мова йде про Brille — офлайн мережу магазинів, а також інтернет-магазин, доступний в Мережі за адресою brille.ua.

бактерицидна лампа

Лампи: які варіанти обрати

Лампи розжарювання — надзвичайно популярний варіант. Джерело випромінюваного світла в таких лампочках невелике приблизно десь 5%, а решта енергії перетворюється на тепло, яке випромінюється. Проте такі лампочки:

  • швидко запалюються;
  • вони компактні;
  • дешево коштують.

Єдиний їхній недолік - вони споживають багато енергії, особливо це відчутно, коли в люстрі вкручено 5 або 6 лампочок. Ще один недолік таких ламп у тому, що вони не люблять різких стрибків напруги та швидко перегорають.

Останнім часом абсолютним лідером серед джерел світла є світлодіодні лампи. В наші дні швидко та вигідно підібрати світлодіодне освітлення — лампочки та стрічки можна онлайн, відвідавши Магазин Brille. Виробники таких ламп сміливо заявляють, що їхній термін служби становить від 50 000 до 100 000 годин. Світлодіод - це напівпровідник, роль якого виконує кристал, через нього проходить електрика, яка відразу перетворюється на промінь світла. У світлодіодного освітлення немає інфрачервоного, ні ультрафіолетового випромінювання.

До переваг світлодіодних ламп можна віднести їхнє швидке включення та невелике споживання електроенергії, вони не бояться ні перепадів напруги, ні різкого включення та вимкнення.

освітлення будинок

Єдиним же мінусом до цього часу була мала потужність, тому часто в освітлювальних приладах їх доводилося використовувати по кілька штук.

Наступне джерело світла – це люмінесцентні лампи. Останнім часом навколо них склалася неоднозначна ситуація, одні кажуть, що вони абсолютно нешкідливі, інші стверджують про зворотнє - що вони випромінюють шкідливий для людини ультрафіолет. Оскільки енергозберігаючі лампочки з'явилися не так давно, то якихось масштабних досліджень поки що не проводилося і зараз важко говорити про те, шкідливі вони чи ні.

Хоча частина проведених досліджень показала, що випромінювання від цих ламп справді шкідливе. А в країнах Європи є навіть спеціальні контейнери для збирання люмінесцентних ламп, оскільки їх вважають високотоксичними. Справа в тому, що якщо розбити таку лампу, то в атмосферу потрапляє високотоксична ртуть. Все через те, що така лампа заповнена ксеноном або парами ртуті.

Якщо ви все ж таки використовуєте такі лампи, то повинні знати, що вони не люблять, коли їх різко включають і вимикають, на них не можна використовувати плавний старт і блок, що захищає від стрибків напруги, вони так само не люблять різких перепадів температур і стрибків напруги.

Єдина їхня перевага в тому, що вони економлять електроенергію, в порівнянні з лампочками розжарювання на 60-80%. Дешеві низькоякісні лампи швидко вигоряють і починають тьмяніти, тому купуйте лампи лише перевірених виробників, хоча в наш час ніхто не застрахований від підробки.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-04-2022
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1640

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]