Головна » 2015 » Липень » 3 » Клопотання про розгляд її справи судом присяжних подала Савченко

Клопотання про розгляд її справи судом присяжних подала Савченко

  Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко подала клопотання про те, аби її справа розглядалася судом присяжних.

Про це повідомив адвокат льотчиці Марк Фейгін, передає ВВС-Росія.

"За російськими законами справа Савченко не може розглядатися судом присяжних. У 2013 році було ухвалено поправку в Кримінально-процесуальний кодекс, згідно з якою, якщо обвинуваченому не загрожує довічне позбавлення волі, справа підлягає розгляду в районному суді, тобто без присяжних. За нормами Кримінального кодексу, довічне позбавлення волі не застосовується до жінок, осіб молодших за 18 років і старших за 60", - наголошується в повідомленні.

Адвокати Савченко неодноразово наголошували, що вважають це гендерною дискримінацією.

Фейгін пояснив, що клопотання потрібно для того, щоб згодом звернутися до Конституційного суду й оскаржити цю, на його думку, несправедливу норму.

"Нам потрібно потім і в ЄСПЛ довести, що Савченко не тільки не винувата, а й була позбавлена багатьох конституційних прав", - пояснив Фейгін.

Тим часом адвокат Ілля Новиков заявив, що попереднє слухання у справі народного депутата України, льотчиці Надії Савченко, обвинуваченої в РФ в пособництві вбивству російських журналістів, можливо, пройде вже в кінці липня - початку серпня.

"Ми з Надією Савченко сьогодні підписали протокол про закінчення ознайомлення з матеріалами справи 201 / 404091-15. Справа йде до прокуратури, в кінці липня - початку серпня вже може бути попереднє слухання", - написав він на сторінці в соцмережі Facebook в четвер, 2 липня.

Новіков також повідомив, що сестра Надії Віра Савченко в четвер весь день марно прочекав від СКР дозвіл на побачення.

Як повідомлялося, Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, а потім її перевезли в Росію, де обвинуватили у причетності до загибелі російських журналістів. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їхньої смерті.

26 жовтня 2014 р. на позачергових парламентських виборах Савченко обрали народним депутатом за списком партії "Батьківщина". Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

15 грудня Савченко оголосила голодування.

Наприкінці січня цього року російські слідчі повідомили Савченко про відкриття стосовно неї нової кримінальної справи - про незаконний перетин кордону.

25 лютого Московський міський суд визнав законним рішення Басманного суду Москви про продовження арешту Савченко до 13 травня.

Савченко заявила, що продовжить голодування, поки не повернеться в Україну.

Справою української льотчиці займається слідчий Тимофій Грачов, відомий за так званою "Болотною справою" про заворушення в Москві 6 травня 2012 року.

6 квітня стало відомо, що Савченко призначили 5 нових експертиз.

24 квітня Слідчий комітет РФ висунув Савченко остаточне обвинувачення у нібито співучасті у вбивстві двох і більше осіб та в незаконному перетині кордону РФ.

30 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до РФ звільнити її як народного депутата, члена Постійної делегації України в ПАРЄ.

6 травня російський суд відмовився визнати імунітет Савченко в ПАРЄ.

10 червня Московський міський суд за клопотанням Слідчого комітету РФ продовжив термін арешту української льотчиці ще на три місяці - до 30 вересня.

1 липня Мосміськсуд визнав законним рішення Басманного суду Москви про продовження терміну арешту Савченко до 30 червня.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-07-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11022

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]