Головна » 2012 » Серпень » 30 » Прізвища осіб, що "кришували" контрабандний тунель до Словаччини

Прізвища осіб, що "кришували" контрабандний тунель до Словаччини

Завдяки тому, що співробітники словацьких правоохоронних служб віднайшли унікальний тунель, по котрому з України до Євросоюзу переправлялася нелегальна продукція, і дурна слава про Закарпаття як регіон контрабандистів поширилася чи не на весь світ.

Наразі йдуть слідчі дії, тому відкрито інформацію ніхто намагається не розголошувати. Проте час від часу стаються «інформаційні витоки», а також публікуються результати незалежних журналістських розслідувань і аналітичних розглядів ситуації навколо «закарпатського міжнародного метро».

Всі дослідники наголошують, що реалізація настілки масштабного проекту була б неможлива без відома, і навіть «благословення» на найвищих щаблях обласної влади і правоохоронних структур. Адже провести таку складну інженерну операцію потай просто неможливо. Головні аналітичні викладки подаємо нижче.

Початок створення даного тунелю наразі відносять до 2005 року. Саме тоді вже проводилися попередні роботи, в тому числі і геологічні розшукування, адже будівельникам важливо було наперед знати, що маршрут тунелю пролягає в м’якому грунті, оминаючи скельну породу. Наступним етапом було безпосереднє викопування.

Безумовно, такі роботи мали проводитися спеціалістами, адже навіть невелика похибка на початку траси приводила до значного відхилення на фінішній точці. Також необхідно було залучити рідкісну спеціалізовану техніку, а відслідкувати масштабне будівництво вже тоді можна було за зовнішніми факторами: великий об’єм вивозимого грунту, надмірне споживання води, електроенергії одним користувачем тощо. Нема сумнівів, що якась інформація потрапляла до правоохоронців, проте подальше її розповсюдження і розголос нещадно перекривались «зверху».

Отут треба нагадати, хто саме був «зверху» – тобто в керівництві областю. Саме в лютому 2005 року головою Закарпатської ОДА став… Віктор Іванович Балога. На протязі його каденції великих суперечок між очільником адміністрації і керівниками «силовиків» не було – якраз після «помаранчевої революції» відбулися кадрові ротації і у всі крісла було всаджено «своїх».

Другий цікавий момент: спеціалізованою технікою для земляних робіт, особливо для таких, володіють не так вже й багато структур. Одиниці. Одна з них – Міністерство з надзвичайних ситуацій. І от наприкінці вересня 2005 року цю структуру очолює… знову ж таки В. І. Балога. Якийсь дуже вдалий збіг, чи не так? Ще більше – коли змінився уряд і на посаду прем’єра замість Ю.Єханурова приходить В. Янукович, політичний опонент майбутнього Президента лишається на цій ключовій для тунелебудівників посаді. Адже політика політикою, а тут на кону огромезні гроші.

Невідомо достеменно, скільки часу продовжувалась прокладка тунелю, проте навряд чи більше року. І саме тоді, коли основні роботи були закінчені, Віктор Балога полишає пост головного МЧСника і очолює секретаріат Президента В.Ющенко. Адже змінилися масштаби і мети. Відтепер приорітетом стає наповнення створеного шляху відповідним товаром. Але ситуацію в області не можна було лишати напризволяще – тому ОДА очолив друг і соратник В. Балоги Олег Гаваші. З кінця 2005 аж по березень 2010 року.

Не секрет, що основним об’єктом контрабанди є тютюнові вироби. І тут можна згадати, що єдина фірма, котра мала в той час (2007-2008 р) ліцензію на оптову торгівлю підакцизними тютюновими виробами – є структурою саме «Барви». Вражають масштаби цієї цигаркової монополії – навіть по офіційним податковим звітам в Закарпаття ввозилося стільки тютюнової продукції, що для того, щоб її використати, кожен мешканеь області, включаючи немовлят, мав викурювати щонайменше 2-2,5 пачки цигарок на день. Ви бачили немовля, що палить? Напевно, ні. Куди йшла невикористана продукція – здогадатися легко, в Європу. І напевно не офіційним шляхом, через митне оформлення.

Ще цікавий асортимент завозимих в область цигарок. Це переважно дорогі марки – Marlboro, Parlament, Camel, різні «гламурні» сліми – котрі середній відчизняний курець бере не так часто, обираючи більш демократичні і дешеві сорти. Але ці марки престижні і користуються попитом саме за кордоном.

Тепер можна уявити обсяги незаконного зиску, котрий приносив своїм хазяям і їх привладній «криші» і сам тунель, і інші більш звичні види контрабанди. І це стосується лише тютюнового бізнесу. А за повідомленнями в пресі можна зробити висновки, що тунель використовувався і для трафіку наркотиків (а там гроші набагато більші, проте відслідкувати їх набагато важче), і для переправки нелегальних мігрантів.

В цьому зв’язку варто згадати гучні скандали з підкупом виборців на минулих виборах до місцевих Рад. Всюди гучно розкривалися факти відвертої купівлі виборців на користь пробалогівських кандидатів і політичні сили на кшталт Єдиного Центру, проте багато спостерігачів дивувалися – звідки бралися такі величезні гроші? По триста гривень за голос – сума чимала, і з легально діючого бізнесу, навіть супервдалого, «зняти» такі фінанси було б просто нереально. А тепер стає зрозуміло – в кишені куплених голосувальників щедро лився грошовий поток як з ужгородського тунелю, так і з інших подібних злочинних шляхів. Адже тепер можна допустити, що настільки вдалий проект міг розвиватися і нас чекають ще багато несподіваних відкриттів.

Важливо також, що контрабандно-тунельна схема функціонувала аж до недавніх часів, тобто гроші акумулювались в тому числі і в очікувнні нових виборів, що відбудуться вже за два місяці. Але щось дало збій в системі «кришування». Судячи з усього, вічний перебіжчик Балога поступово втрачає важелі впливу на керівництво держави, якими він до цих пір вдало користувався. Один з таких факторів – нібито абсолютна підтримка Єдиного Центру і взагалі політичного клану Балог на теренах Закарпатської області. Однак саме в одностайності і безроздільному господарюванні «Барвівців» в краї у керівництва держави виникли аргументовані сумніви, підкріплені соціологічними дослідженнями. А з прикриттям контрабандних каналів значно зменшується і можливість для купівлі голосів, і таким чином з рук (чи то з рукава) Балоги вибивається важливий козир.

Саме цим можна пояснити і його демонстративне ворогування з недавніми партнерами – Партією Регіонів. Віктор Іванович гарячково шукає нових «сеньйорів» – і в цьому розрізі стають зрозумілими його заклики підтримувати в селах Мукачівщини кандидатів від об’єднаної опозиції. І останній доказ люб’язно надав сам В. Балога в своєму блозі – у вигляді несподіваної для загалу підтримки негайного звільнення з-за грат Юлії Тимошенко нехай не законними, а «політичними» методами. Чи прийме опозиційна команда в свої лави вічного перевертня з мукачівською пропискою – покаже життя.

Також читайте:


Руководитель Информационного центра по вопросам миграции, который накануне решил купить land rover по выгодной цене с помощью сайта www.landrover.ua, пообщался с журналистами и поведал о ситуации на рынке труда, а также об украинцах, которые в последние годы все чаще стремятся попасть на работу за границу.


За матеріалами: Новини сьогодні
30-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12650

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]