Головна » 2024 » Лютий » 26 » Остеосинтез кісток: види та показання до операції

Остеосинтез кісток: види та показання до операції

Операція з остеосинтезу - це один із методів лікування переломів, що базується на з'єднанні фрагментів кісток за допомогою спеціальних фіксуючих елементів. Мета такого втручання - створити сприятливі умови для анатомічно правильного зрощення кісткових тканин. Вибір фіксатора залежить від місця перелому і тяжкості травми.

Травматологи медичного центру «Medical Plaza» успішно проводять остеосинтез у разі переломів плеча, передпліччя, кисті, стопи, стегна, кісток таза, а також тазостегнових, ліктьових, гомілковостопних суглобів тощо. Докладніше за посиланням: https://medicalplaza.ua/uslugi/khirurgiya.

Проведення остеосинтезу в Medical Plaza

  • Професіоналізм фахівців: Операції виконують висококваліфіковані лікарі з великим досвідом проведення остеосинтезу різного рівня складності.
  • Мінімальна травматичність: Можливість застосування малоінвазивних технологій - фіксатори встановлюються через проколи або міні-розрізи.
  • Сучасні технології: Використання фіксаторів із сучасних матеріалів, зокрема біорозчинних, які не потребують зняття після зрощення кісток.

Показання до остеосинтезу

Остеосинтез показаний при таких переломах суглобів і кісток, коли неможливо надійно зафіксувати уламки кісток гіпсовою пов'язкою. У нашому Центрі операцію проводять:

  • У разі всіх видів переломів, що супроводжуються зміщенням уламків.
  • У разі внутрішньосуглобових переломів.
  • У разі нестабільних переломів.
  • У разі неправильного зрощення кісток або незрощення перелому, у разі несправжнього суглоба.
  • У разі зміщення фіксаторів після вже проведеного остеосинтезу.

Необхідність проведення остеосинтезу лікар оцінює індивідуально для кожного пацієнта, спираючись на результати обстеження.

Підготовка до операції

Пацієнти Центру, яким призначений остеосинтез у стаціонарних умовах, проходять стандартне передопераційне обстеження, яке містить у собі:

  • блок аналізів крові (загальний, біохімічний, на інфекції, групу крові та резус-фактор, коагулограма) і сечі;
  • проведення ЕКГ і флюорографії;
  • консультації анестезіолога і терапевта;
  • проведення рентгенографії або томографії місця перелому.

Види остеосинтезу

Залежно від складності та локалізації травми хірурги проводять операції з використанням закритого і відкритого доступу. У першому випадку втручання виконується через проколи або невеликі розрізи, під постійним рентген-контролем. Переваги такого втручання - в його малоінвазивності та швидкій реабілітації пацієнтів. При відкритому способі доступ до місця перелому здійснюється через розріз шкіри та м'яких тканин, а зіставлення уламків і введення фіксаторів проводиться за допомогою хірургічних інструментів.

Наші травматологи досконало володіють усіма методиками остеосинтезу й успішно застосовують свій досвід під час проведення операцій.

Зовнішній остеосинтез

За такої методики ділянка перелому не оголюється, а як фіксатори найчастіше використовують спиці в поєднанні з апаратом зовнішньої фіксації, які встановлюють перпендикулярно до зламаних кісток (апарат Ілізарова та ін.). Таке оперативне втручання ще називають черезшкірним остеосинтезом.

Занурювальний остеосинтез

За такої методики фіксатори вводять безпосередньо в ділянку перелому, а їхній тип лікар підбирає з огляду на характер травми.

Накостний остеосинтез

У цьому разі як фіксатори найчастіше використовують (анатомічні) пластини, які кріпляться до зовнішньої сторони кістки.

Внутрішньокістковий остеосинтез (інтрамедулярний)

За такої методики фіксуючі елементи вводяться в кістково-мозковий канал.

Техніка проведення остеосинтезу кісток

Вибір техніки проведення операції залежить від місця і характеру травми, зміщення кісток, стану їхньої поверхні та інших чинників. Досвідчені травматологи Medical Plaza вибирають оптимальний спосіб остеосинтезу індивідуально для кожного пацієнта, спираючись на дані рентгенографічного або томографічного обстеження.

Видалення фіксуючих конструкцій

Крім установки спиць, штифтів і пластин фахівці нашого Центру виконують і видалення фіксуючих конструкцій після закінчення лікування і повного зрощення перелому. Видалення фіксаторів може знадобитися і раніше в разі виникнення ускладнень різного характеру. Рішення про видалення фіксуючих конструкцій ухвалює лікар травматолог-ортопед після вивчення історії лікування і ретельного огляду пацієнта.

Реабілітація після оперативного лікування вивиху

Залежно від складності травми операції проводяться в амбулаторних або стаціонарних умовах. Після амбулаторного лікування ви зможете вирушити додому через кілька годин після втручання. При виконанні складної операції потрібне стаціонарне спостереження протягом 1-3 діб.

Усім пацієнтам, які перенесли остеосинтез, потрібна реабілітація від 3 до 6 місяців. Для зміцнення суглобового, м'язового і зв'язкового апарату лікар підбере для вас комплекс лікувальної гімнастики, масажу, фізіопроцедур. Динаміка зрощення перелому контролюється щомісяця за допомогою рентгенографії.

Після успішного зрощення уламків проводиться ще одна операція, спрямована на зняття фіксуючих елементів.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-02-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1513

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]