Головна » 2024 » Лютий » 2 » Природу нещодавно відкритого джерела надвисокої енергії вивчають вчені

Природу нещодавно відкритого джерела надвисокої енергії вивчають вчені

Використовуючи космічні телескопи XMM-Newton, Chandra та NuSTAR, міжнародна група астрономів дослідила природу нещодавно виявленого джерела дуже високої енергії під назвою 2FHL J1745.1–3035. Результати дослідження припустили, що джерелом може бути вітрова туманність пульсар.

Другий каталог джерел високої енергії Fermi-LAT (2FHL) представляє розташування, спектри та властивості мінливості 360 джерел, значною мірою виявлених у діапазоні енергій 50 ГеВ–2 ТеВ у рамках місії NASA Fermi. Він містить 12 джерел дуже високої енергії (VHE) у галактичній площині з індексом фотонів гамма-випромінювання нижче 1,8, які наразі не мають зв’язку.

Одним із таких неасоційованих джерел VHE є 2FHL J1745.1–3035, розташований поблизу центру Галактики. У гамма-випромінюванні це джерело є другим за яскравістю з неасоційованих джерел VHE у зразку 2FHL. Попередні спостереження показали, що 2FHL J1745.1–3035 має жорсткий спектр гамма-променів понад 50 ГеВ і що він є випромінювачем ТеВ.

Щоб пролити більше світла на властивості та природу 2FHL J1745.1–3035, група астрономів під керівництвом Стефано Маркезі з Болонського університету в Італії проаналізувала також нові архівні дані космічних кораблів NASA Chandra та NuSTAR. як із супутника ESA XMM-Newton.

"Ми представляємо багатоепоховий рентгенівський аналіз кількох обсерваторій для 2FHL J1745.1–3035, нещодавно виявленого галактичного джерела дуже високої енергії, виявленого за допомогою великого телескопа Фермі (LAT), розташованого в безпосередній близькості від центру Галактики", — пояснили дослідники.

Аналізуючи властивості рентгенівського та гамма-випромінювання 2FHL J1745.1-3035, астрономи виявили, що джерело рентгенівського випромінювання є компактним і не має доказів розширення. Однак спостереження Чандри дозволили дослідникам виявити значно розширене випромінювання приблизно до 5 кутових секунд.

Дослідження спектральних властивостей 2FHL J1745.1-3035 показує, що джерело є дуже жорстким при енергіях нижче 10 кеВ і значно м’якшим у вищому діапазоні енергій. Відповідно до дослідження, широкосмуговий спектр рентгенівського випромінювання джерела найкраще відповідає моделі порушеного степеневого закону з енергією розриву близько 7 кеВ.

Автори статті приходять до висновку, що результати дослідження свідчать про те, що 2FHL J1745.1–3035, швидше за все, є потужною пульсарною вітровою туманністю (PWN). Загалом, PWNe – це туманності, які живляться вітром пульсара. Пульсарний вітер складається із заряджених частинок, і коли він стикається з оточенням пульсара, зокрема з викидом наднової, що повільно розширюється, він розвиває PWN.

Якщо сценарій PWN для 2FHL J1745.1–3035 буде підтверджено подальшими дослідженнями, це буде один із найскладніших PWNe, коли-небудь виявлених у рентгенівських променях, і найважчий, коли-небудь виявлених у гамма-випромінюванні.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-02-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1493

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]