Головна » 2018 » Лютий » 11 » Скаргу Москалю та правоохоронцям на кримінальні правопорушення проректора УжНУ оприлюднили журналісти

Скаргу Москалю та правоохоронцям на кримінальні правопорушення проректора УжНУ оприлюднили журналісти

10 січня 2018 року редакція zak-insider.com звернулася до Прокуратури Закарпатської області, голови ОДА Москаля Геннадія Геннадійовича, та Уповноваженого ВРУ з прав людини, на предмет порушення проректором ДВНЗ УжНУ Рогачем О.О. чинного законодавства України.

В своїй діяльності проректор найбільшого вишу краю відмовив представникам ЗМІ у наданні відповіді на інформаційний запит, в чому чітко виражені ознаки кримінального правопорушення в частині перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення норм ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Метою подання запиту на отримання публічної інформації стали підозри громадськості та ЗМІ на предмет можливого розкрадання бюджетних коштів УжНУ, шляхом виділення надвисоких премій керівництву вишу та перерахування мільйонів гривень на рахунки підприємців, за фіктивно виконані ремонтні роботи та надані послуги.

У відповіді на запит представників ЗМІ було відмовлено, посилаючись на те, що даних документів не існує в тому, чи іншому вигляді, і аби надати відповідь на такий запит – запитувану інформацію потрібно створювати! Виходить, що в УжНУ не існує запитуваних актів виконаних робіт, договорів та рахунків між вишем та підрядниками, а багатомільйонні премії керівництву видавали за власною ініціативою та без жодних правових підстав.

Деталі правопорушення Смоланки В.І. та проректора Рогача детально описано в матеріалі – Громадськість та ЗМІ поскаржилися Москалю Г.Г. та правоохоронцям на предмет неправомірних дій керівництва УжНУ.

В зверненні до Адміністрації краю та правоохоронного блоку області журналісти просили відреагувати на безчинство проректора та сприяти у відстоювані доступу та права на отримання запитуваної, в грудні 2017-го, публічної інформації.

Не зважаючи на численні докази протиправної діяльності проректора, реакції з боку крайових чиновників, Уповноваженого ВРУ та правоохоронців – не відбулося. Відсутність реакції ректора вишу – не здивувала нікого.

У зв’язку з резонансом довкола цієї справи, журналісти вирішили оприлюднити текст звернення:

 

Сьогодні представник сайту знову відправив це саме звернення до адміністрації краю та захисників Закону.

Пізніше редакція сайту звернулася до офісу Держаудитслужби в Закарпатській області з метою отримання скан-копій акту ревізії УжНУ за останні три роки. Однак чиновники ДАС нахабно відмовили кореспондентам сайту в отриманні цього документу, зазначивши, що акт ревізії додано до кримінального провадження Нацполіції, відкритого 3 роки тому.

І це не зважаючи на те, що перевірка вишу стосувалася наступних трьох років діяльності університету, з моменту відкриття, “в зародку мертвого”, кримінального провадження. Працівники Нацполіції підтвердили, що згадуваний акт долучено до матеріалів провадження, але чи вистачить правоохоронцям сміливості визнати брехливу тезу чиновників ДАС про те, що дана ситуація обмежує публічний доступ до цього документу? Дізнаємося після відповіді на звернення журналістів до обласного керівництва Національної поліції України.

Детальніше про кримінальне правопорушення чиновників ДАС читайте в матеріалі – На чиновницю закарпатського офісу Держаудитслужби можуть відкрити чергові кримінальні справи?


За матеріалами: Новини сьогодні
11-02-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1696

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]