Головна » 2013 » Червень » 21 » Тячівщину відвідала делегація румунських високопосадовців

Тячівщину відвідала делегація румунських високопосадовців

Цього четверга у районі з робочим візитом побував міністр –державний секретар Румунії Стижерел Олару, посол Румунії в Україні Корнел Іонеску, заступник генерального консула в Чернівцях Деніса Габор. Насамперед відбулася офіційна частина у Тячівській державній адміністрації, яку провів голова Іван Бринзяник. У роботі зустрічі також взяли участь: заступник голови Василь Буга та начальник управління економічного розвитку і торгівлі Тячівської РДА Богдан Макусій, голова Рахівської РДА Дмитро Андріюк, начальник відділу національностей та релігій Закарпатської ОДА Юрій Гузинець.

Голова Тячівської РДА Іван Бринзяник розповів про напрацювання влади у зміцненні атмосфери міжетнічної злагоди та високого рівня взаєморозуміння між представниками різних національних меншин.

- На Тячівщині проживає 27 національностей, серед яких румуни становлять 10,6%, тобто, після українців мають найбільшу чисельність. Деякі населені пункти, такі як Нижня Апша, Глибокий Потік, Топчино, Подішор майже повністю румуномовні. Їх можемо ставити в приклад толерантності і співжиття нацменшин, - наголосив Іван Васильович.

На особливому контролі влади - створення відповідних умов для задоволення освітніх, культурних запитів, збереження і розвитку етнічних та релігійних потреб тощо. Представники національних меншин на рівних підставах обираються до органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Для прикладу, у районній раді 12 депутатів – румуни.

Оскільки район межує з Румунією, то важливим напрямком роботи є транскордонне співробітництво. За останні роки склалися дружні відносини по обидва боки кордону у різних напрямках життєдіяльності громад. Зокрема, втілення грантових проектів допомагає у покращенні інфраструктури та розвитку інших сфер району. І таку позитивну практику необхідно продовжувати й надалі.

Це підкреслив і Рахівський голова держадміністрації Дмитро Андріюк. Зокрема. у селі Біла Церква планується будівництво румуномовної школи, на яку вже виготовлено проектно-кошторисну документацію. Тож допомога із-за кордону згодилася б, оскільки вартість робіт становить майже 3 млн.грн, сума у теперішніх кризових умовах важкопідйомна. Вже не один рік говориться про спорудження моста з Румунією у цій же Білій Церкві, щоб дало поштовх до налагодження і укріплення економічних зв’язків.

Однак, як було наголошено під час зустрічі, транскордонне співробітництв на сьогодні є ще й важливим напрямком в активізації інтеграції України до європейського простору. У цьому питанні Румунія - не лише близький сусід, а й стратегічним партнер, що формує реальне підґрунтя для прискорення у нашій країні євроінтеграційних процесів.

Дану тему було продовжено вже в селищі Солотвино, куди офіційна румунська делегація та учасники зустрічі навідалися у такому ж складі. А по дорозі заїхали у приватний музей історії й етнографії румун Закарпаття у селі Нижня Апша. Тут мали змогу ознайомитись з унікальною колекцією одягу, книг, побутових речей та старожитностей, яких власник музею Іван Ботош збирав протягом 30 років свого життя. До речі, деякі експонати є вже антикваріатом, тож побачити їх можна лише тут.

А тим часом перед селищною радою вже зібрались актив Солотвина, представники культурних товариств та громадських організацій в очікуванні приїзду поважних гостей. Їх хлібом-сіллю зустріли вихованці місцевої румунської школи. Під час наради в актовій залі, яку провів голова Юрій Ухаль, прозвучало ряд питань щодо візового режиму, утворення міжнародних пунктів пропуску, відкриття консульського пункту в селищі Солотвино. Подібні питання вже обговорювались на різних щаблях влади як з румунської так й української сторін, однак чомусь досі їх не вирішено.

У відповідь Міністр – державний секретар Румунії Стижерел Олару наголосив, що на сьогодні в Румунії прекрасно усвідомлюють необхідність спрощення візового режиму з Україною для стимулювання розвитку людських контактів, налагодження конструктивної співпраці громад, активізації підприємництва тощо. Крім того відмітив, що й приїхав на Тячівщину особисто, аби побачити і вивчити ситуацію з проживання українських румунів. Переконався, що в деяких питаннях вони потребують допомоги від європейської спільноти. Хоч у загальному, враження від побаченого приємні. А настрою поважним гостям з Румунії додав виступ учасників фольклорного ансамблю культурного Центру «Надія», які виконали ряд запальних народних музичних композицій.

Відтак учасники зустрічі здійснили покладання квітів до пам’ятника румунському поету Міхая Еменіску. Опісля було проведено заключну конференцію в конференц-залі Спалеоцентру. У її роботі також взяли участь голови місцевих рад румунумовних населених пунктів Закарпаття. Під час підбиття підсумків міністр –державний секретар Румунії Стижерел Олару пообіцяв донести всі питання щодо проживання етнічної групи румунів на території Тячівщини для відповідного реагування на державному рівні

За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11292

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]