Головна » 2012 » Серпень » 24 » Найбільший державний прапор на Закарпатті замайорів над Куком

Найбільший державний прапор на Закарпатті замайорів над Куком

$IMAGE1-left$Вже стало доброю традицією на Міжгірщині з нагоди державних свят — Дня Державного прапора та Дня Незалежності України встановлювати національний стяг на найвищих вершинах Карпат. Цьогоріч за дружної домовленості з колегами з сусіднього Іршавського району експедиція у складі 72 міжгірців, очолювана головою райдержадміністрації Василем Щуром, зустрілася на горі Кук, найвища точка якої 1367 метрів, для того, щоб встановити на піку синьо-жовтий стяг — символ суверенності нашої країни.

Організацію сходження на Кук взяло на себе безпосередньо керівництво Міжгірської РДА, зокрема її голова Василь Щур, а фінансування — депутат облради Михайло Ланьо. Подорож учасників сходження почалася з самого недільного ранку — формування автобусної колони, яка направилася з "прапороносцями” у Тюшку. Тут, у мальовничому підполонинському осідку, всі пересіли на всюдиходи "ГАЗ-66” та квадроцикли, на яких експедиція мандрівників подолала майже весь шлях до самої вершини гори Кук. Подорож видалася ще й екстремальною, з випробуванням фізичних сил за крутих підйомів та ще неймовірної літньої спеки. Останній кілометр міжгірці пройшли пішки, несучи в руках 15-метровий прапор України, який спеціально за замовленням голови райдержадміністрації Василя Щура було пошито для цієї події. До складу урочистої колони входили як представники держустанов, органів місцевого самоврядування, районного МНС, працівники медичної сфери, освіти, так і громадські та політичні об’єднання. Зокрема, хочеться відмітити ГО "Молоді регіони” на чолі з Мирославом Бігарем, які взяли активну участь у заході. У святкуванні державних свят за символічного підкорення однієї з найвищих гірських вершин Карпат виявило бажання багато ентузіастів, жителів нашого краю.
Згодом до піку підійшла й делегація Іршавського району. Тоді всі гуртом встановили гігантський синьо-жовтий стяг і під супровід троїстих музик Олександра Шемета, Юрія Біланинця та Михайла Гички виконали Гімн України. Голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Щур та голова Іршавської районної ради Ярослав Сухан тепло привітали учасників урочистого зібрання з державними святами — Днем Державного прапора і Днем Незалежності. Побажали всім відмінного настрою, міцного здоров’я, віри в майбутнє нашої країни та пообіцяли обов’язково через рік зустрітися на цьому ж місці, утвердити засновану традицію районами спільно відзначати ці святкові дні. Разом з тим, між Міжгірським та Іршавським районами в урочистій обстановці під оплески присутніх керівники підписали Договір про тісну співпрацю у сфері виробництва, культури, освіти та медицини.
Після офіційної частини заходу на полонині Кук всі могли зафіксувати підкорення вершини на фотокамеру, для багатьох, як не дивно, це було перше — дебютне у житті сходження. Вражень, безумовно, маса. І всі — неперевершені. Одні з піднебесної висоти зачаровано милувалися краєвидами карпатських гір і насолоджувалися кришталево-чистим гірським повітрям, а інші на додаток ще апетитно смакували чорними ягодами та кам’янками — справді цілющими полонинськими харчами. Не обійшлося і без запальних верховинських коломийок, які під супровід наших музикантів співали всі бажаючі. Здавалося, що вони з гори лилися і на десяте село, звучали особливо мило. Одне слово, ідилія виявилася неперевершеною!
Попрощавшись з делегацією Іршавського району, наша колона рушили вниз, де двома кілометрами нижче всіх чекала польова кухня. Особлива вдячність шеф-кухарю, в.о. Міжгірського селищного голови Василю Юрику, який приготував смачний обід для гурту — близько сотні людей, та його асистентам-помічникам Івану Ледиді та Василю Стецюничу. Навариста шурпа, пікантне м’ясне жарке, свіжі салати та багато іншого поживного їства чекало на вкрай втомлених, але безмежно задоволених мандрівників. Також не забули організатори почастувати всіх й прохолодним пивом, яке після такої далекої, п’ятигодинної подорожі ще й як смакувалося.

Втамувавши голод, досхочу по-ділившись свіжими позитивними враженнями, учасники сходження хором дякували організаторам за подорож, яка, нема сумніву, закарбується всім у пам’яті на все життя. В свою чергу Василь Михайлович Щур висловив вдячність сільському голові с. Тюшка Володимиру Сеньковичу за підтримку, зокрема, у сприянні транспортом — "ескадри всюдиходів”, без яких вершину важко було б підкорити, найперше "першопрохідцям”. Особливу вдячність голова РДА висловив асам-водіям Анатолію Дубаничу, Василю Грабу, Юрію Клевцю, Івану Солянику. У свою чергу і Василю Юрику подякував за смачно приготовлені страви, а присутнім за ентузіазм та патріотизм, яким, безумовно, пройнялися душею і серцем всі, хто у цей день побував на вершині Кука. Також голова райдержадміністрації за спонсорську підтримку заходу висловив вдячність депутату обласної ради Михайлу Ланю, який на даний час балотується у депутати до Верховної Ради України.
Затим учасники походу підготували заяву-меморандум, яку зачитав присутнім заступник голови РДА Володимир Голодняк. У цьому документі-зверненні до Президента та Уряду учасники сходження, приуроченому державним святам — Дню Державного прапора та Дню Незалежності, висловили свою підтримку соціальним ініціативам Президента Віктора Федоровича Януковича, реформаторському курсу Кабміну на шляху до розбудови та розвитку нашої держави. Під документом підписалися всі без винятку учасники експедиції.

У певній мірі дещо втомлені, але надзвичайно щасливі від позитивних моментів недільного сонячного дня, проведеного в дружному колі однодумців, міжгірські патріоти роз’їхались по домівках, де, звичайно, довго ділилися враженнями з рідними, з міцною, впевненою вірою в прекрасне майбутнє нашої суверенної неньки-України.

Андрій ГОЛОДНЯК



За матеріалами: Новини сьогодні
24-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12390

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]