Головна » 2016 » Квітень » 6 » Зайшли у порти країн Чорного моря кораблі НАТО. До тренування долучився "Гетьман Сайгайдачний"

Зайшли у порти країн Чорного моря кораблі НАТО. До тренування долучився "Гетьман Сайгайдачний"

1-3 квітня 2016 року в чорноморські порти Болгарії, Румунії, Грузії та України прибуло відразу 10 військових кораблів країн НАТО - дев'ять турецьких та один канадський. Про це 6 квітня повідомив моніторинговий портал BlackSeaNews.net.

"Принаймні, за останні п'ять років ми такого не пригадуємо ...", - коментує резонансну подію головний редактор ресурсу Андрій Клименко.

1 квітня 2016 року до болгарського порту Варна прибув фрегат Королівських ВМС Канади HMCS Fredericton (FFH 337).

3 квітня 2016 року у Варну прибули відразу три кораблі турецьких ВМС - фрегат TCG Kemalreis (F-247); малий ракетний корабель TCG Karayel (P-349) і патрульний корабель TCG Kilimli (P-1209).

Цього ж дня до румунського порту Констанца прибули три кораблі турецьких ВМС - фрегат TCG Giresun (F-491), корвет TCG Heybeliada (F-511) і патрульний корабель TCG Kilic (P-330), а до Одеси - два корабля ВМС Туреччини: фрегат TCG Salihreis (F-246) й корвет TCG Bartin (F-504).

Також 3 квітня в грузинський порт Батумі прибув турецький фрегат TCG Yavuz (F-240).

28 березня - 5 квітня 2016 року турецькі ВМС проводили в Чорному морі традиційні щорічні навчання "Deniz Yıldızı" ("Морська зірка"). Згідно з повідомленням Генштабу ЗС Туреччини у них брали участь 25 військових кораблів і підводних човнів.

"Однак, масовий візит 20 турецьких надводних кораблів до чорноморських портів 3-4 квітня спостерігався вперше", - наголошується у матеріалі. Зокрема, дев'ять кораблів відвідали цими днями порти Болгарії (три кораблі), Румунії (три кораблі), України (два кораблі) та Грузії (один корабель), 11 кораблів - чорноморські порти Туреччини. Водночас, якщо в Синопі і Самсуні є невеликі пункти постійного базування ВМС Туреччини, то заходи військових кораблів в невеликі турецькі причорноморські міста Инеболу, Кефкен, Амасра стали, безсумнівно, подією для їх жителів.

Таким чином, турецькі військові судна здійснили масову захід у порти усіх країн Чорного моря, окрім РФ.

Окрім того, 5 квітня 2016 року, Констанцу (Румунія) відвідав командувач 6-м флотом США віце-адмірал Джеймс Фогго III (James G. Foggo III), що зустрівся з начальником головного штабу ВМС Румунії контр-адміралом Олександру Мирша (Alexandru Mîrşu) та обговорив питання "румуно-американського стратегічного партнерства і реформування румунського флоту". Також були проаналізовані питання, що стосуються внеску румунських ВМС в процес розширення співпраці, довіри і стабільності в Чорному морі і майбутніх напрямків діяльності для підвищення стабільності в регіоні.

"... Ми є свідками початку процесу активного військово-морського стримування Росії в Чорному морі з боку країн НАТО в цілому й Румунії і Туреччини зокрема. І цей процес - хоч якась компенсація нинішньої відсутності військово-морського флоту в України", - роблять висновок висновок автори BlackSeaNews.net.

Як уже повідомлялося, Румунія виступає ініціатором створення регіонального угруповання ВМС країн-членів Альянсу під умовною назвою "Чорноморська флотилія НАТО", покликаної стримувати експансіоністський натиск Чорноморського флоту РФ, перед яким навесні 2014 роки не змогла встояти Україна в Криму.

Довідка

Після російської анексії українського Криму у Чорне моря досить часто заходять розвідувальні і ракетні кораблі 6-го флоту США, а також нечорноморських країн-членів НАТО. Однак, вони, відповідно до Конвенції Монтре, можуть перебувати в Чорному моря не більше 21 діб, тому новий "Чорноморський флот НАТО і його союзників" міг би існувати не тільки на ротаційній основі, але й за рахунок поповнення корабельним складом хоча б ВМС Румунії і Болгарії, впевнені експерти.

Свого часу така практика активно застосовувалася для підтримки ВМС Туреччини, у складі яких й по нині ще несуть службу вісім американських фрегатів і шість французьких корветів.

Український фрегат "Гетьман Сагайдачний" та кораблі турецьких ВМС провели спільне тренування

Флагман Військово-морських сил України фрегат "Гетьман Сагайдачний", фрегат і корвет Військово-морських сил Республіки Туреччина TCG Salihreis та TCG Bartin провели тренування типу PASSEX у Чорному морі. Про це 6 квітня повідомили у прес-центрі командування українських ВМС.

Мета заходу полягала у відпрацюванні взаємодії у складі багатонаціонального тактичного з'єднання у відповідності до стандартів НАТО, а також у підвищенні рівня взаємосумісності.

В ході тренування український і турецькі кораблі виконали завдання із передачі вантажів траверзним способом на ходу, тактичного маневрування в строях та ордерах, а також провели тренування із нічного сигналовиробництва.

6 квітня фрегат "Гетьман Сагайдачний" після виконання завдань морського походу повернувся до місця постійного базування.

За словами прес-секретаря Командування ВМС ЗС України капітана 1-го рангу Олега Чубука, в командуванні флоту вважають, що проведене спільно з кораблями ВМС Республіки Туреччина тренування стало черговим кроком на шляху поглиблення співробітництва флотів двох країн, метою якого є зміцнення стабільності та безпеки у Чорноморському регіоні.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-04-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1904

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]