Головна » 2013 » Квітень » 16 » 350 стипендій отримали закарпатські студенти від країн Вишеградської четвірки

350 стипендій отримали закарпатські студенти від країн Вишеградської четвірки

Сьогодні у конференц-залі на юридичному факультеті Ужгородського національному університету відбулася зустріч Надзвичайних та Повноважних Послів країн Вишеградської четвірки з ректором, викладачами та студентами вишу.

До складу делегації Надзвичайних та Повноважних Послів країн Вишеградської групи увійшли: пан Генрик Літвін (Республіка Польща), заступник Посла пан Марек Шафін (Словацька Республіка), пан Іван Почуха (Чеська Республіка) та пан Міхаля Баєра (Угорська Республіка).

Зустріч провели у формі бесіди-дискусії на тему «Інтеграційні процеси в Європі та особлива роль Вишеградської групи». Ректор УжНУ доктор технічних наук, професор Федір Ващук розповів, що закарпатські студенти отримали 350 стипендії на суму 1 654 700 євро від країн Вишеградської четвірки, а також вказав на пролемні моменти у співпраці з сусідніми країнами, а саме на те, що українські студенти та науковці не мають можливості безпроблемно здійснювати поїздки по обміну досвіду. «Тобто потрібно зробити такі виїзди рівноправними, адже науковцям із-за кордону візи не треба, щоб відвідати семінар чи конференцію в Ужгороді чи ще десь в Україні, а наші вчені часто пропускають важливі зустрічі саме через те, що не можуть отримати за короткий термін дозвіл на в’їзд в іншу країну» - говорить ректор УжНУ.

Останнім часом існує тенденція зменшення кількості питомих студентів. Ця проблема поширена не тільки в Україні, а й у єіропейських країнах - багато молоді їдуть вчитися за кордон західніше: в Англію, Францію і так далі. А вже з нашої країни йдуть у Словаччину, Угорщину, Чехію та Польщу. 

«У нас є дві причини чому ми вирішили влаштувати таку зустріч, - каже пан Генрик Літвін. - По-перше, хотіли б попрацювати над брендом Вишеградської четвірки. А по-друге,  підтримка програми європейської інтеграції в політиці України дуже важлива для нас.

Справді, у нашій співпраці є багато проблем, але вони такі, які можна вирішити на рівні наших країн. До прикладу, питання визнання українських дипломів потрібно рішити з Євросоюзом. 

Співпраця України та Польщі розвивається позитивно. У нас є програма подвійних дипломів і вона є дуже ефективною. На сьогодні маємо 10 тисяч студентів з вашої країни, більшість з яких навчаються у державних університетах. Для поляків тут навчання безкоштовне, а для приїзджих студентів за плату, звісно».

На зустріч запрошені були також викладачі та студенти УжНУ та ЗакДУ юридичного факультету та факультету міжнародних відносин. Охочі мали змогу поставити поважним гостям запитання щодо співпраці та проблем, які стоять на заваді вступу України до Європейського Союзу.

Від імені колективу університету ректор Федір Ващук вручив гостям пам’ятний подарунок у вигляді комплекту марок, які виготовили студенти кафедри туризму УжНУ. А Поважні Посли залишили свої побажання у книзі відгуків вишу.

Габріелла Руденко



За матеріалами: Новини сьогодні
16-04-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11306

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]