Головна » 2019 » Жовтень » 1 » Античне судно з незвичайним вантажем знайшли біля берегів Іспанії

Античне судно з незвичайним вантажем знайшли біля берегів Іспанії

 Неподалік від заповнених туристами пляжів Майорки в Іспанії морські археологи виявили сліди аварії корабля приблизно 1800 років тому.

Як відзначають археологи, морське дно біля пляжу С’Ареналь було всіяне майже сотнею римських глечиків, багато з яких залишалися неушкодженими.

З огляду на активність людей недалеко від берега і цінність знахідки, влада скористалася допомогою Балеарского інституту досліджень в морській археології (IBEAM) для документування та вилучення древніх предметів до того, як вони були розграбовані.

Торговельне судно затонуло в третьому столітті нашої ери, коли перевозило вантаж з півдня Піренейського півострова (сучасна материкова Іспанія) в Рим.

Поряд зі слідами аварії корабля археологи нарахували не менше 93 амфор, традиційних глечиків з двома ручками і вузькою шиєю, якими користувалися греки і римляни.

Влада Майорки зв’язалася з різними фахівцями, які будуть відповідати за аналіз змісту амфор. Вони також проаналізують деревину корабля і будь-які написи з уламків, щоб спробувати зібрати докупи дані про його історію, наприклад, дізнатися походження товарів.

Судячи з маршруту корабля і часу катастрофи, вчені підозрюють, що на ньому були оливкова олія, вино і соус з ферментованої риби під назвою гарум. Цей соус іноді називають «римський кетчуп».

Цей продукт, схожий на соєвий соус, був широко популярний в стародавні часи, і вважається, що саме тому багато людей в Римській імперії були заражені паразитами. Зокрема, біолог-антрополог Пірс Мітчелл передбачає, що гарум був одним із джерел масових заражень древніх римлян гельмінтами, такими як широкий лентець.

Через сильний специфічний запах приготування гарума в містах було заборонено. Готовий соус запечатували в маленькі глиняні посудини і таким чином він постачався в римські провінції. У деяких регіонах гарум повністю заміняв кухарям сіль.

«Що стосується військово-морської архітектури, ця аварія корабля є однією з найбільш добре збережених у всьому Середземномор'ї часів Римської імперії», — сказали в департаменті з питань культури і спадщини Ради Майорки. Результати роботи археологів в кінцевому підсумку буде виставлено в музеї Майорки.

Раніше НВ повідомляло, що біля узбережжя Болгарії археологи знайшли судно, яке, на їхню думку, є найстарішим свідченням корабельної аварії на дні Чорного моря. Судячи з усього, корабель пролежав на дні понад 2400 років.

23-метровий корабель, який вважають давньогрецьким, був виявлений зі щоглою, рулями і гребними лавками, які збереглися на глибині близько двох кілометрів під поверхнею води.


За матеріалами: Новини сьогодні
01-10-2019
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1419

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]