Головна » 2017 » Травень » 10 » Біометричний закордонний паспорт - як закарпатцям його отримати

Біометричний закордонний паспорт - як закарпатцям його отримати

Можливе червневе введення безвізового режиму для України викликало певний ажіотаж серед закарпатців, які намагаються отримати біометричні паспорти

Як відомо, саме наявність біометричного паспорта є однією з умов безвізового проходження кордону.

У багатьох закарпатців є угорські паспорти, багато хто має мультивізи і все ж є такі, які вирішили вже дочекатися безвізового режиму і тепер, коли безвізовий режим став реальним, багато закарпатців почали штурмувати кабінети Міграційної служби.

У результаті, тут виникли черги. Окрім того, багато закарпатців намагаються отримати хоча б довідку про те, які ж їм документи потрібні для того, щоб отримати закордонний біометричний паспорт та скільки грошей це буде коштувати.

Ось пояснення Центру громадського моніторингу та контролю.

Як отримати біометричний закордонний паспорт?

26 квітня посли країн-членів ЄС схвалили рішення про надання Україні безвізового режиму. Нарешті «безвіз» із ЄС, про який так довго мріяли українці і за який змагалися наші дипломати і влада, уже цього літа стане реальністю.

За умовами безвізового режиму для перетину кордону із країнами-членами ЄС українцям буде достатньо мати біометричний закордонний паспорт та підтвердження мети поїздки (про перелік документів, які можуть запитати прикордонники, читайте детальніше у матеріалі «Європа каже «Так»: що треба знати про безвіз для України»). На території ЄС українці зможуть перебувати до 90 днів впродовж півроку, винятки – робота та навчання в ЄС, для яких, як і раніше, потрібна буде віза.

Куди звертатися і які документи потрібні для оформлення біометричного закордонного паспорту, читайте у статті Центру громадського моніторингу і контролю.

Де? Оформити біометричний документ можна у будь-якому підрозділі Міграційної служби, який здійснює оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, без прив’язки до місця реєстрації чи проживання. За бажанням на прийом можна зареєструватися попередньо на порталі державних послуг www.igov.org.ua, а також оформити документ через державне підприємство «Документ».

Як? Для оформлення документу слід мати з собою паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, а для дітей – свідоцтво про народження. Крім того, для тих, хто оформлює закордонний документ не вперше, необхідно мати раніше виданий закордонний паспорт або проїзний документ дитини. Переселенцям із зони АТО та Криму Міграційна служба радить подати додаткові документи із фото (напр. посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, перепустка на роботу тощо). На місці слід написати заяву на отримання паспорта, сфотографуватися та пройти дактилоскопію (зняття відбитків пальців). Діти до 12 років отримують біометричний документ без відбитків пальців.

Перед оформленням закордонного паспорту необхідно також сплатити консульський збір (вартість послуг і бланків).

Скільки? За даними Міграційної служби, оформлення закордонного паспорту протягом 20 робочих днів коштує 557,32 грн. За прискорену процедуру доведеться заплатити більше – 810,32 грн за оформлення впродовж 7 робочих днів. Зверніть увагу, що йдеться про робочі, а не календарні дні.

Водночас, сервіс «Документ» пропонує оформлення біометричного закордонного паспорту за 957,32 грн впродовж 20 робочих днів і за 1210,32 грн впродовж 7 робочих днів.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям на 4 роки, а громадянам віком від 16 років – строком на 10 років.

Нагадаємо, біометричний закордонний паспорт зовні не відрізняється від звичайного і також має форму книжечки. Єдина видима відмінність – відмітка на обкладинці. Суттєва ж різниця – це вбудований в обкладинку електронний чіп, що містить інформацію про власника (дані паспорта, зображення особи, електронний підпис і відбитки вказівних пальців).

 


За матеріалами: Новини сьогодні
10-05-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11044

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]