Головна » 2013 » Листопад » 13 » Британські парламентарі вперше за останні 30 років відвідали Аргентину

Британські парламентарі вперше за останні 30 років відвідали Аргентину

Глава МЗС Аргентини Ектор Тімерман зустрівся у вівторок, 12 листопада, з прибулими в країну британськими парламентарями, на зустрічі обговорювалися питання, пов'язані зі спірними Фолклендськими (Мальвінськими) островами.

Як йдеться в повідомленні аргентинського зовнішньополітичного відомства, це перший подібний візит групи британських парламентарів до Аргентини після конфлікту 1982 року навколо островів - до цього в Буенос-Айрес приїжджали лише окремі парламентарі для участі в семінарах або форумах, пише РІА Новости.

На прес-конференції за підсумками зустрічі глава МЗС розцінив візит британських законодавців як "дуже важливий", при цьому вказавши на необхідність виконання резолюцій ООН, які закликають дві країни почати переговори щодо спірних островів. Як йдеться в повідомленні МЗС, у ході зустрічі з парламентарями міністр вручив їм папки, "що містять текст 40 резолюцій ООН із закликами до діалогу" з цієї теми.

Крім того, у своєму виступі перед парламентарями міністр торкнувся питання, пов'язані з "протекціоністським підходом" Європи на переговорах між ЄС і Південноамериканським загальним ринком Mercosur, а також необхідність реформи Ради Безпеки ООН, в якому право вето постійних членів, за словами Тімермана, "не узгоджується" зі світовою реальністю.

Війна між Аргентиною і Великою Британією за спірні острови почалася 2 квітня 1982 року, тривала 74 дні і закінчилася перемогою британської корони. У 2012 році, напередодні 30-ї річниці конфлікту, відносини між Лондоном і Буенос-Айресом через Фолклендські, або Мальвінські (як їх називають в Аргентині), острови загострилися знову.

Архіпелаг з двох великих і 200 невеликих островів у південно-західній Атлантиці віддалений приблизно на 500 кілометрів від узбережжя Аргентини і 12 тисяч кілометрів від Великобританії. Це фактично ворота в Антарктику, які дають контроль над надзвичайно багатими природними ресурсами районами океану.

Нагадаємо, в 2012 році Ектор Тімерман звинуватив Великобританію у мілітаризації Південної Атлантики і відправці ядерної зброї на Фолклендські острови. Ця заява прозвучала у бесіді Тімермана з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. Глава ООН висловив стурбованість наростанням напруженості між Аргентиною і Великобританією.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-11-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11180

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]