Головна » 2024 » Березень » 27 » "Будинок москви" у Ризі Латвія вирішила продати на аукціоні та віддати гроші Україні

"Будинок москви" у Ризі Латвія вирішила продати на аукціоні та віддати гроші Україні

Уряд Латвії напередодні вирішив продати на аукціоні земельну ділянку в центрі столиці країни Риги й розташований на ній "Будинок москви", що раніше належав уряду російської столиці та був націоналізований за рішенням Сейму. Про це пише латвійське видання LSM.

Як повідомляють у виданні, спочатку "Будинок москви" та земля під ним будуть передані Міністерству фінансів, і той дозволить продати цю нерухомість на аукціоні. Об'єкт може бути проданий лише в сукупності: і будинок, і земля.

За кадастровими даними Державної земельної служби, ціна ділянки становить 517 083 євро, а будівлі – 2 348 340 євро.

Кошти, отримані на аукціоні, планують передати на підтримку України, тому до Сейму подадуть спеціальні поправки до закону про підтримку жителів України.

У доповіді, яку розглянув уряд, підкреслюють, що об'єкт, можливо, не вдасться продати швидко.

Зазначають, що 11 січня Сейм Латвії в остаточному читанні затвердив законопроєкт, що передбачає передачу ризького Будинку москви у власність держави.

Розгляд законопроєкту ініціювала Комісія Сейму з національної безпеки, очолювана депутатом Айнаром Латковскісом.

Аргументи на користь націоналізації будівлі полягають у тому, що під прикриттям культурних та освітніх заходів в Будинку москви відбувалися політичні заходи, що загрожують національній безпеці.

Ліквідація Будинку москви, який є символом російської політики щодо співвітчизників, усуне загрозу нацбезпеці та державності Латвії, заявили автори ініціативи.

До націоналізації "Будинок москви" перебував у підпорядкуванні структур, чиїми фактичними власниками є президент країни-диктаторки володимир путін та мер москви сергєй собянін.

У МЗС росії заявили, що рішення Сейму Латвії щодо націоналізації "Будинку москви" в Ризі не залишиться без відповіді. Речниця МЗС марія захарова пообіцяла "жорсткі та вкрай болючі" для Латвії кроки у відповідь.

А торік у грудні Служба держбезпеки Латвії проводила кримінально-процесуальні дії в "Будинку москви" у зв'язку з можливим порушенням санкцій ЄС проти росії.

Передача конфіскованих авто Україні

Латвія є одним із найактивніших союзників України з початку російського повномасштабного вторгнення. Вона надає нашій країні військову та політичну допомогу.

У лютому 2023 року Сейм Латвії одноголосно ухвалив зміни до закону про підтримку цивільного населення України, які дозволяють безоплатно передавати у власність українського уряду транспортні засоби, конфісковані державою.

Крім того, Сейм Латвії дозволив передавати Україні все рухоме майно, у тому числі автомобілі, що перебувають у власності парламенту.

Латвія сумарно відправила в Україну вже 271 автомобіль, конфіскований у нетверезих водіїв. За даними на середину грудня 2023 року, загальна вартість конфіскованих автомобілів оцінюється майже 1 млн євро.


За матеріалами: Новини сьогодні
27-03-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1587

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]