Головна » 2015 » Вересень » 1 » Чим загрожує неголосування за децентралізацію - Порошенко. ВІДЕО

Чим загрожує неголосування за децентралізацію - Порошенко. ВІДЕО

Президент України Петро Порошенко заявляє, що у разі неголосування парламентом за зміни до Конституції в частині децентралізації реальною б стала загроза руйнування міжнародної проукраїнської коаліції і перспектива залишитися один на один з агресором.

"Що було би, якби Верховна Рада сьогодні не проголосувала за зміни до Конституції? На порядок зросла би загроза руйнації міжнародної проукраїнської коаліції, зникло з порядку денного питання про продовження санкцій, які дуже боляче б’ють по агресору. Цілком реальною стала б перспектива залишитися один на один з агресором", - сказав він у своєму телезверненні в понеділок 31 серпня.

Також Порошенко зазначив, що в разі невиконання російською стороною взятих на себе зобов'язань в рамках Мінських угод, слід очікувати продовження як персональних санкцій щодо причетних до окупації Криму і Донбасу осіб, так і секторальних: "Якщо Москва не схаменеться, восени будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року - і секторальні економічні санкції".

У контексті децентралізації голова держави наголосив: "У Москві дуже нервують, бо не отримали того, що хотіли. Кремлю не сподобалися зміни до Конституції, МЗС Росії забракувало українську конституційну реформу. Бойовики незадоволені тим, що Київ не узгодив з ними зміни. Такими заголовками цими днями рясніють газети та Інтернет".

При цьому президент нагадав вимоги, які висувалися в минулому році: "Вони хотіли не федералізації, а конфедерації, і щоб десятки українських областей були прив'язані до Росії більше, ніж до України. Потім мріяли, що бойовики впливатимуть на ключові зовнішньополітичні рішення, матимуть право вето на вступ України до ЄС чи НАТО".

"Але замість всього цього – скупий рядок про особливості місцевого самоврядування", - додав Порошенко.

Як наголосив голова держави, Україна зможе відновити контроль над окупованими територіями, комбінуючи зміцнення обороноздатності держави та політико-дипломатичні зусилля.

"Зміни до Конституції означають не втрату територій, а навпаки – дають шанс і перспективу політико-дипломатичним шляхом врегулювати, забезпечити, відновити під суверенітет України окуповані території. Ми обов'язково переможемо, комбінуючи зміцнення обороноздатності держави з політико-дипломатичними зусиллями", - сказав Порошенко.

Голова держави нагадав, що закон про особливості здійснення місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей "був двічі ухвалений Верховною Радою попереднього і нинішнього скликань". Президент також наголосив, що термін його правочинності становить 3 роки, один з яких вже пройшов.

"Велика частина статей цього закону зараз припинена. І вони можуть заробити тільки після проведення на цих територіях виборів відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ, і тільки після виведення з території України російських військ, зброї, після відновлення нашого контролю над усім кордоном з РФ" , - пояснив Порошенко.

Президент переконаний, що чинна парламентська коаліція продовжить свою роботу.

"До сьогоднішнього голосування, як по загальноконстітуціонних питаннях, цілком природно приєдналися і позафракційні. Конституційні зміни повинні об'єднувати всю Верховну Раду. І це ніяк не означає переформатування коаліції. Чинна коаліція, незважаючи на сьогоднішні події, продовжить працювати. Тому що саме це необхідно в інтересах України. Інші варіанти не розглядаються навіть у теорії", - заявив він.

Разом з тим, голова держави висловив жаль у зв'язку з тим, що частина депутатів з коаліції "замість того, щоб свою вируючу енергію направити на боротьбу із зовнішнім ворогом, атакували президента і верховного головнокомандуючого власної країни, а також розгорнули кампанію проти наших найближчих союзників – США, Німеччини, Франції, ЄС".

"Я не стверджую, що вони агенти Москви. Хтось, замість того, щоб зайняти відповідальну позицію, став у позу – красиву, але цинічну і небезпечну для країни. Хтось повівся не як державний діяч, а як егоїстичний політикан, який не бачить нічого далі 25 жовтня – дня виборів до місцевих органів влади", - наголосив Порошенко.

Ухвалення Радою президентського законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади у другому читанні залежатиме від розвитку ситуації на сході України, зазначив Порошенко.

"Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру української дипломатії. А фінальне рішення в кінці року, коли потрібно буде триста голосів, запевняю вас, дорогі співвітчизники, буде залежати від того, як протягом цих кількох місяців буде розвиватися ситуація на Донбасі, і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди", - заявив голова держави.

При цьому він вкотре наголосив, що ухвалений у першому читанні в понеділок Верховною Радою проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу для Донбасу.

"Це, на мою думку, лише кліше, яке для певних політичних сил стало передвиборчою технологією, елементом чорного піару проти змін до Конституції, проти президента", - зазначив президент.

"Більше того, ми прибираємо з чинної Конституції статтю 92, яка передбачає теоретичну можливість проголошення спеціального статусу для окремих міст. Щоб не було навіть найменшої юридичної зачіпки для "параду суверенітетів", - наголосив Порошенко.

Як повідомлялося, сьогодні, 31 серпня, Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади. За проект постанови про попереднє схвалення законопроекту (у першому читанні) проголосували 265 народних депутатів з 368 що зареєструвалися на засіданні. За проголосували 115 депутатів "Блоку Петра Порошенка", 69 - "Народного фронту", 38 - "Опозиційного блоку", 14 членів групи "Воля народу", 13 позафракційних, 11 з групи "Відродження", 5 депутатів від "Самопомочі". Проти голосували "Батьківщина", Радикальна партія Ляшка, практично вся "Самопоміч", 5 нардепів від БПП, 1 член "Народного фронту", низка позафракційних.

Відразу після голосування біля будівлі парламенту почалися масові заворушення. Більше 120 людей отримали поранення, один нацгвардієць загинув. Вже затримано близько 30 осіб, які брали участь у зіткненнях біля будівлі парламенту.

Нагадаємо, 15 липня на сайті українського парламенту було оприлюднено президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою "допрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховну Раду 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

16 липня Верховна Рада ухвалила постанову про направлення до Конституційного Cуду президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Подання надійшло до КС 17 липня. 31 липня суд визнав законопроект таким, що відповідає вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.


За матеріалами: Новини сьогодні
01-09-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11068

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]