Головна » 2013 » Лютий » 24 » Чхати за кермом не менш небезпечно, ніж бухати

Чхати за кермом не менш небезпечно, ніж бухати

  Чхати за кермом не менш небезпечно, ніж бухати

Водити автомобіль, перебуваючи в стані сильної застуди, може бути настільки ж ризиковано, як і управління машиною в п'яному вигляді, вважають вчені з Уельсу. Дослідження, проведене професором Енді Смітом з Кардіфського університету та його командою, показало, що швидкість реакції у хворого ГРВІ менше, ніж у людини, що прийняв на груди півтора-два літри пива. Через погіршеної реакції застуджені водії нерідко ризикують врізатися в їдучі попереду машини, не кажучи вже про раптово виниклі на дорозі пішоходи або тварини.

Більш того, пізні фази ГРВІ, коли хворий відчуває себе "відносно нормально" для того, щоб поїхати на роботу чи ще кудись, характеризуються рясною нежиттю. Всякий раз, коли водій чхає, він відволікається від спостереження за дорогою на 2-3 секунди. Часом така неуважність стає смертельно небезпечною. Але якщо п'яних автомобілістів всі зневажають, то застуджених - в основному шкодують, що не зовсім правильно.

Ось, дивіться: застуда знижує швидкість реакції приблизно на 36 мілісекунд, а доза алкоголю, за яку можуть позбавити прав і віддати під суд, - всього на 10-15 мілісекунд.
Раніше про цей феномен ніхто не замислювався почасти тому, що фізичні симптоми ГРВІ добре вивчені, а ментальні - практично ні. В експерименті професора Сміта взяло участь 50 застуджених пацієнтів і стільки ж людей, які не хворіли три місяці або довше. Тестування показало, що під впливом рино-і аденовірусів пильність зменшується на третину - незалежно від тяжкості запалення.

Інші дослідження, проведені раніше, свідчили про те, що боротьба організму з вірусною інфекцією робить вплив на рівень деяких важливих хімічних речовин в центральній нервовій системі, що виражається в зміні настрою, погіршенні пам'яті і рухових реакцій. У 2008 році кожна десята ДТП у Великобританії відбулася з вини водіїв, які керували транспортом у застудженому вигляді. Тому будьте, як кажуть, здорові!



За матеріалами: Новини сьогодні
24-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11488

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]