Головна » 2013 » Червень » 2 » Чому із Закарпаття на Київ скасовують потяги?

Чому із Закарпаття на Київ скасовують потяги?

Напередодні літнього сезону активних перевезень країну охопила транспортна лихоманка. З 26 травня ввели новий графік руху потягів, після чого поширилися чутки про зміни маршрутів, а то й відміни рейсів окремих потягів, які курсують Україною в різних напрямках. Для Закарпаття залізниця є одним із надійніших засобів сполучення в зимовий період та в разі виникнення стихійного лиха. Що вже казати про соціально-економічний, туристично-рекреаційний розвиток області.


Серед причин відміни рейсів потягів, що випливають із інформації на сайті Укрзалізниці, старіння пасажирських вагонів і зменшення їх кількості в парку залізниць, а також зниження попиту на напрямки й нераціональне використання часу для проїзду.

В новому графіку руху поїздів на 2013/2014 рік обіцяють максимально використати наявний парк вагонів, перевести маршрути курсування пасажирських поїздів на електрифіковані дільниці. Також передбачено зменшення числа зупинок із незначною посадкою/висадкою пасажирів, скорочення часу простою ешелонів у пунктах формування/обороту тощо. Однак звикати закарпатцям доведеться до чималих змін.

Неприємною несподіванкою стало те, що повністю відмінено рейс потяга №7/8 Чоп—Київ. Керівництво Укрзалізниці вважає його нерентабельним. Насправді потяг вирушав із Чопа у незручний час і прибував до столиці також лише після обіду. Фактично ним користувалися не закарпатці, а мешканці Львова та Тернополя. А збитки від курсування цього потяга склали понад 38 мільйонів гривень за 2012 рік.

Окрім того, Укрзалізниця не задоволена рентабельністю ще одного потяга, який сполучає Ужгород із Києвом — №13/14. За підрахунками залізничників чомусь рентабельність його падає на 20 % саме в літній період. Щоправда, Укрзалізниця таки не наважилася відмінити цей рейс, а лише зробити його обмеженим із курсуванням потяга через день.

Без паніки, запевнили в Міністерстві інфраструктури й повідомили про те, що перевезення пасажирів у сполученні між Києвом та Закарпаттям забезпечено. Вивільнені вагони із Закарпаття передали на кримський напрямок, оскільки пасажиропотік там значно вищий, вважають київські чиновники.

«Поїзди не відміняються, вони замінюються відповідно до нового графіка руху. При цьому багато поїздів йдуть додатково. Жоден регіон не залишиться без сполучення. Якщо є нарікання на якісь конкретні станції або рейси — дайте інформацію і ми розглянемо», — наголосив заступник міністра інфраструктури України Володимир Корнієнко, пише УНІАН.

Така ситуація є трохи дивною. Звичайно, влітку кримський напрямок перевантажений і тут потрібні додаткові рейси, але чому це робиться за рахунок Закарпаття. У нас хоч і не так багато туристів у літній період, як у Криму, але вони є і вже виникає чимало незручностей у туристів через те, що вони не можуть придбати квитки в закарпатському напрямку.

Чимало туристичних операторів із Києва продають автобусні тури за кордон із виїздом з Ужгорода. Тобто, туристи потягами добираються з усієї України до Ужгорода, а тут їх чекають автобуси, які потім відправляються в європейські тури через Словаччину чи Угорщину. Окрім того, саме у літній період користуються попитом наші санаторії.

Якщо мова зайшла про туристів, то деякі закарпатські туристичні агентства вже скаржаться на те, що закарпатці не мають чим добратися до Львова, щоб бути там зранку і вилетіти чартерними туристичними рейсами до Єгипту, Туреччини чи Греції.

Одним словом, виникла доволі серйозна ситуація, що підштовхнуло владу до активних дій.

ЗАКАРПАТЦІ ЩЕ З МИНУЛОГО РОКУ ПРОСЯТЬ У КИЄВА ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕРЕБІЙНЕ ПАСАЖИРСЬКЕ СПОЛУЧЕННЯ З УКРАЇНОЮ

Крім того, що графік змінили в «гарячий» сезон, зробили це без погодження з керівництвом на місцях. Закарпатська облдерж¬адміністрація жодні зміни у графіку руху поїздів не погоджувала, а навпаки — ще з минулого року надсилала звернення до Міністерства інфраструктури з метою поліпшення якості пасажирських перевезень. У відповідному документі від 21 грудня йдеться про запровадження причіпних залізничних вагонів, які будуть забезпечувати пряме залізничне сполучення області з містами Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Маріуполь, Херсон, Сімферополь. На той час була розроблена й схема організації пасажирських перевезень.

«Рішення про відміну курсування електропоїздів дальнього та приміського сполучення у більшості випадків не збігаються з позицією облдержадміністрації та створюють незручності для користувачів послуг залізничного транспорту. Крім того, за минулий рік область залишилася без прямих залізничних пасажирських перевезень за напрямками: Ужгород — Харків, Ужгород — Чернівці, Ужгород — Сімферополь. Відміна руху вищезазначених пасажирських поїздів призвела до постійного дефіциту проїзних квитків у напрямку Київ—Ужгород, що викликає соціальну напругу серед населення та знижує туристичну привабливість краю», — йдеться у зверненні Олександра Ледиди, голови Закарпатської ОДА до міністра інфраструктури Володимира Козака.

Однак і міністерство, і Укрзалізниця прикриваються необхідністю оптимізації, тому на поступки йти не поспішають. Єдине, на що пішли нам назустріч, то це відновлення рейсу з Києва на Рахів, оскільки київські чиновники вважають, що «Рахівський район має потужний рекреаційний потенціал та унікальні для України природно-кліматичні умови». Але ці київські чиновники повинні знати, що у нас усе Закарпаття має унікальний рекреаційний потенціал, і влада має намір доводити, що транспортний зв’язок між областю та столицею й іншими регіонами країни має принципове значення. З цього приводу перший заступник голови ОДА Ігор Свищо в четвер зібрав нараду з фахівцями та чиновниками в галузі туризму, транспорту та оздоровлення. Влада має намір провести тотальний моніторинг щодо того, чи постраждає область від скорочення кількості рейсів між Закарпаттям та столицею.

До речі, згідно з статистичними звітами, на залізничному транспорті в Закарпатті за січень—квітень цього року перевезено 2,9 мільйона пасажирів, що на 7,3 % більше від показника відповідного періоду минулого року. Швидше за все, ці цифри на момент рішення керівництва Укрзалізниці про скорочення рейсів із Закарпаття враховані не були.
Наталія Каралкіна

--------------------------------------------------

Если вы решили, что проблемное транспортное соединения Закарпатья и Украины будет мешать вашим поездкам на обучения, а поэтому значительно лучше купить диплом ВУЗа, тогда вам поможет Интернет. Ведь в мировой паутине с помощью сайта dipteh.ru можно быстро и выгодно приобрести себе диплом нужной специализации.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11509

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]