Головна » 2021 » Лютий » 20 » Дату наступного саміту НАТО назвали ЗМІ

Дату наступного саміту НАТО назвали ЗМІ

саміт нато

За попередньою інформацією наступний саміт 30 країн-учасниць НАТО відбудеться в Брюсселі у першій половині березня 2021 року. На ньому під час зустрічі президента США Джо Байдена з главами країн-членів Альянсу очікується вироблення стратегічної концепції організації, яка залишалася незмінною з 2010 року. Про це повідомляють американське видання Republic World і телеканал France 24.

"Наш саміт стане унікальною можливістю почати нову главу в трансатлантичних відносинах. Коли ми зустрінемося, учасникам альянсу буде надана амбітний порядок денний з трансатлантичної безпеки та оборони", - цитує генсека НАТО Йенса Столтенберга сайт Міноборони США під час зустрічі глав МЗС країн НАТО в Брюсселі 17-18 лютого.

Відзначимо, що ключовим питанням для стратегічних цілей НАТО залишається фінансування. У НАТО відносно невеликий внутрішній бюджет - близько 2 мільярдів доларів, але більша частина його покривається адміністративними витратами та витратами на інфраструктуру, такими як утримання штаб-квартири в Брюсселі.

З прийняттям нової стратегії збільшення бюджету НАТО означатиме спільне фінансування бойових груп військ в резерві в країнах-членах, що межують з Росією, операцій повітряної поліції, розгортання військових кораблів для виконання постійних морських місій або військових навчань. Він не буде використовуватися для активних військових дій за межами території НАТО.

Дев'ять з 30 країн, ймовірно, витратять орієнтовну цифру в 2% ВВП у 2021 році - США, Греція, Великобританія, Болгарія, Естонія, Польща, Латвія, Литва і Румунія - в порівнянні з 3% в 2014 році, пише AP.

У питанні стратегічної безпеки генсек НАТО раніше неодноразово називав Росію і Китай ключовими загрозами альянсу. В кінці 2020 року альянс представив доповідь "НАТО-2030: Єдність в новій ері". У ньому йдеться про те, що НАТО має адаптуватися до "постійно зростаючої агресії Росії, підйому КНР і зростаючої ролі проривних технологій".


За матеріалами: Новини сьогодні
20-02-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1365

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]