Головна » 2019 » Січень » 20 » День Івана Хрестителя відзначають закарпатці: історія свята, традиції та прикмети

День Івана Хрестителя відзначають закарпатці: історія свята, традиції та прикмети

Закарпатці відзначають день Івана Хрестителя: історія свята, традиції та прикмети

20 січня, наступного дня після Водохреща, православні та греко-католики краю відзначають Собор Івана Хрестителя, пророка Предтечі, найбільш шанованого серед народу святого після Діви Марії.

Пророк народився в родині літнього подружжя священика Захарії і праведної Єлизавети за півроку до народження Ісуса Христа. Іван Хреститель був родичем Діви Марії та Ісуса і з дитячого віку проводив аскетичне пустельне життя, відмовившись від надлишків у їжі та одязі.

У тридцятирічному віці він був покликаний Богом для ведення проповідей серед народу, щоб підготувати його до приходу Ісуса Христа. Одного разу, коли настало свято очищення, пророк, Предтеча хрестив весь люд, проповідуючи очищення від гріхів. А завершення його пророчої діяльності прийшло з Хрещенням Іваном Господа Ісуса.

Будучи пророком і проповідником, святий зустрівся з гнівом влади, налаштованої проти християнства. Івана Хрестителя було вбито царем Іродом за примхою сестринської дочки.

Традиції

Рано-вранці на Предтечу господар будинку виходив, щоб погодувати тварин, використовуючи відкладені з "багатої куті" хліб і сіль. Виконання звичаю обіцяло принести плодючість худобі.

З Хрещення до Масляної починали справляти весілля, справжні свята, що тривають іноді й цілий тиждень. На Закарпатті урочистості справлялися гучним багатим бенкетом. Причому вважалося важливим навіть розсадження гостей, яке проходило в певному порядку: молоді займали місце, сідаючи обличчям до дверей, біля нареченого знаходився його хрещений, що виконував роль свата, а поруч з нареченою сиділа сваха і хрещена.

На щедро заставлений стіл з основних страв подавався холодець, голубці, страви з м'яса свинини, курки, качки і баранини.

Після Різдва жінки до самого Предтечі відкладали свої рукоділля, а зі свята починався період посиденьок жіночих компаній з пряжею або іншими подібними справами.

Прикмети на Івана Хрестителя:

якщо у цей день охрестити немовля, то при хрещенні біля нього стоятиме сам Іван Хреститель;

після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі;

хто, будучи охрещеним, помре на Хрестителя, у того душа довго буде плакати і поневірятися.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
20-01-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1546

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]