Головна » 2023 » Лютий » 2 » Для участі у війні проти України - стало відомо, скільки сербів могли долучитися до групи "вагнер"

Для участі у війні проти України - стало відомо, скільки сербів могли долучитися до групи "вагнер"

У складі групи “вагнер” для участі у бойових діях проти Збройних Сил України могли долучитися до 200 громадян Сербії. Про це під час брифінгу в медіацентрі «Україна-Одеса» повідомив сербський адвокат, голова громадської групи Octobar Чедомір Стойкович.

За його словами, є обґрунтовані дані, які свідчать, що громадяни Сербії воюють в Україні у складі групи «вагнер».

«Є багато відео, які демонструють, як серби беруть участь у війні на боці росії. Зокрема, на передовій… Це може бути від 30 до 200 громадян Сербії», — сказав він.

Також зафіксовано, що ці серби одягнені у форму, яка, за певними даними, є формою «вагнера». Однак точних даних щодо чисельності найманців у адвоката немає.

Водночас він сказав, що зазначені відео свідчать, що ці найманці воюють у складі піхоти. Йдеться про людей 20-30 років без військового досвіду.

За словами Стойковича, він у січні звернувся до суду Белграду та у генеральну прокуратуру Сербії з вимогами заборонити діяльність групи «вагнер» у Сербії.

«Вважаю, що в Белграді суд та прокуратура повинні розслідувати ці факти», — сказав адвокат.

За його словами, через чотири дні розслідування було припинено. Цей факт він пояснює тим, що керівник Сербської державної агенції безпеки та інформації Александар Вулін є «людиною путіна», має дружні відносини з секретарем ради безпеки рф миколою патрушевим.

За даними Стойковича, представники екстремістських організацій Сербії нещодавно були в Санкт-Петербурзі як гості групи “вагнер”. Адвокат вважає, що представники «вагнера» проводять розвідувальні операції в Сербії та співпрацюють з керівниками місцевих екстремістських організацій.

«Ми знаємо, що робота ця може координуватися лише через посольство рф у Белграді. Також ми знаємо, що кількість робітників посольства не відповідає потребам — обсягу роботи, яка відбувається в нашій країні. Тобто їх (робітників – ред.) значно більше, ніж потрібно», — додав Стойкович.

Він підкреслив, що до діяльності у Сербії «вагнера» та інших мілітаристських організацій має відношення посол рф в Сербії олександр боцан-харченко. Зокрема, на сайті посольства був лист з інформацією щодо того, куди звертатися в рф бажаючим приєднатися до російських лав.

«Тобто відкрито розповсюджується інформація про те, як стати частиною російських угрупувань. Сербське законодавство передбачає покарання за такі дії (участь у збройних конфліктах в інших державах у складі іноземних угруповань – ред.)», — сказав адвокат. Він додав, що наразі реакції правоохоронних органів Сербії немає.

Адвокат підкреслює, що таким чином президент рф володимир путін показує, що має контроль в Балканських країнах, в частині Європи.

«І таким чином він може шантажувати Європу…», — акцентує Стойкович. Він запевнив, що планує звернутися з відповідною заявою до ООН тощо.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, Сербія може приєднатися до санкцій проти рф.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-02-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1242

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]