Головна » 2014 » Червень » 26 » Дністровський плацдарм Росії

Дністровський плацдарм Росії

Румунський кримінальний авторитет, башкан Гагаузії та примара громадянської війни біля південно-західних кордонів України .

25 червня парламент Румунії проголосував за відставку глави держави Траяна Бесеску.

Румунські депутати запропонували президентові піти на тлі скандалу навколо його брата Мірчі, який був арештований за підозрою в тому, що пообіцяв за 2 мільйони доларів (за іншими даними – €250 тисяч) допомогти кримінальному авторитету Санду Ангелу вийти з в’язниці.

Ангел отримав вісім років і дев’ять місяців в’язниці за збройний напад.

У розпорядженні слідчих опинилися відеозаписи, на яких Мірча Бесеску отримує гроші від сина кримінального авторитета за пом’якшення покарання для його батька.

Причому Мірча прямим текстом заявляє, що звернеться по допомогу до свого брата Траяна.

За словами прем’єр-міністра Румунії Віктора Понта, у разі відмови президента добровільно піти у відставку, депутати ініціюють в парламенті процедуру імпічменту.

"Газова" справа

Поза тим мало хто звернув увагу на один дивний збіг.

Буквально за тиждень до голосування про відставку Бесеску – 19 червня – Бухарест відвідала група американських сенаторів, які висловилися за розробку родовищ сланцевого газу в Румунії компанією Chevron.

Тоді, говорячи про протести екологів і місцевого населення, Траян Бесеску висловив думку, що за протестами стоїть Росія, яка "побоюється, що Румунія стане експортером газу і позбавить "Газпром" частини європейського ринку".

Крім того не варто забувати, що Траян Бесеску завжди був палким прихильником вступу до ЄС України і Молдови.

Обидві 27 червня повинні підписати Угоди про вільну торгівлю та про асоціацію з Євросоюзом.

Водночас для Кишинева втрата вірного союзника в Бухаресті може поєднатися із серйозними внутрішньополітичними проблемами, які, до речі, здатні зачепити й Україну

Невизнана республіка на Дністрі

Керівництво самопроголошеної Придністровської Молдовської Республіки (ПМР) уже заявило про негативні економічні наслідки внаслідок підписання Угоди з ЄС.

Згідно з нею, починаючи з 1 січня 2016 року на всі експортовані регіоном промислові товари буде введене мито в розмірі 17%, що автоматично зробить придністровську продукцію неконкурентоспроможною.

Ізоляції ПМР сприяє й ситуація в Україні.

Ще в березні 2014 року Державна прикордонна служба України розпочала спеціальну операцію на кордоні з Придністров’ям для недопущення в’їзду в Україну провокаторів.

У червні Верховна Рада ухвалила постанову про призупинення роботи контрольно-пропускних пунктів на придністровській ділянці кордону.

Дії Києва обґрунтовані – керівництво Придністров’я (яке завжди діяло виключно за вказівками з Кремля) вкрай негативно сприймає нинішню українську владу.

Президент ПМР Євген Шевчук неодноразово заявляв про готовність стати "центром консолідації євразійських сил на південно-західному балканському напрямку".

Схоже, саме нехай і невизнану, але повноцінну державу на Дністрі (з власними органами влади, правоохоронними структурами та армією) Москва розглядає як найзахідніший форпост так званої "російської весни"

Перший крок уже зроблено – так звана Верховна рада самопроголошеної Луганської народної республіки звернулася до президента і парламенту ПМР з проханням про визнання.

Зрозуміло, що з дипломатичної точки зору це нічого не означає, однак створити нове джерело напруги цілком може.

У квітні під час "прямої лінії" з росіянами Володимир Путін зажадав від України та Молдови припинити блокаду Придністров’я: "Там велика кількість російських громадян, у них є власне бачення свого майбутнього".

А вже в травні під час огляду літака заступника голови уряду РФ Дмитра Рогозіна, який готувався до вильоту в Росію, співробітники молдовської спецслужби виявили коробки з бюлетенями за вступ ПМР до складу Росії з підписами жителів Придністров’я.

Заслуговують на вагу й заяви деяких діячів у Тирасполі про те, що перекриття Україною КПП на придністровській ділянці кордону однозначно означає економічну блокаду ПМР, а значить "Київ сам відкрив проти себе "другий фронт".

Бачимо всі ознаки організованої пропагандистської кампанії, мета якої – сформувати громадську думку на користь збройного опору намірам "агресорів" у Кишиневі та Києві економічно задушити самопроголошену республіку.

Не варто також забувати, що на території ПМР дислокується близько двох тисяч військовослужбовців РФ зі складу колишньої 14-ї гвардійської армії.

Але найголовніше: в с. Колбасна розташований 1411-й артилерійський склад боєприпасів – колишній стратегічний арсенал західних військових округів СРСР.

Зброї тут вистачить, щоб озброїти три армії сепаратистів.

Причому не виключений варіант прориву озброєних груп на українську територію – загальна протяжність кордонів ПМР складає 816 кілометрів, з яких 405 – з Україною.

Крім того через територію ПМР проходить залізниця, що пов’язує Україну з дунайськими портами Рені, Ізмаїл, Усть-Дунайськ.

Гагаузький вузол

Проте в маленькій Молдові існує ще одна територія, що потенційно може стати осередком збройного сепаратизму.

Мова про Гагаузію – автономне територіальне утворення на півдні Молдови в безпосередній близькості від кордонів Одеської області з населенням 150 тисяч осіб.

Тут також украй вороже сприйняли підписання Молдовою Угоди про асоціацію з ЄС.

Ще в лютому 2014 року в автономії провели референдум, під час якого 98% мешканців висловилися за вступ до Митного союзу, і 97% – проти вступу до ЄС.

Днями місцеві Народні збори прийняли різку резолюцію, в якій наголошується, що Угода з ЄС готувалася владою Молдови в "напівлегальному порядку" і в підсумку розділила молдовське суспільство на два непримиренних табори, "заклавши передумови ескалації напруженості й всеосяжного конфлікту в центрі Європи".

Ображені гагаузи й на Україну, чиї дії з посилення кордону фактично заблокували експорт основних місцевих продуктів – персиків, яблук та слив, які традиційно йшли на ринки України, Білорусі та Росії.

Причому в Комраті (столиця Гагаузії) дуже швидко перейшли від слів до діла.

На початку червня влада Молдови заявила, що сепаратисти Гагаузії хочуть наслідувати сценарій українських сепаратистів у Луганську та Донецьку.

Башкана (главу автономії) Гагаузії Михайла Формузала правляча в Молдові Ліберал-реформаторська партія зажадала притягти до кримінальної відповідальності за "підрив конституційного ладу".

Той в боргу не залишився, оголосивши про створення в населених пунктах Гагаузії загонів Народної гвардії.

У відповідь 25 червня молдовська влада віддала наказ терміново вилучити зброю у представників правоохоронних органів на території гагаузької автономії.

P.S. Можливо, це звичайний збіг, але в останні дні на проросійських сайтах, що пропагують ідею "російської весни", почали масово з’являтися коментарі на тему, мовляв, уже в серпні в Одеській області буде "гаряче".

"Майже так само як в Слов’янську" – ця фраза зустрічається найчастіше.
 


За матеріалами: Новини сьогодні
26-06-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11168

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]