Головна » 2023 » Січень » 14 » Експерти оцінили плани кремля для нової хвилі - тим, хто виїхав, — репресії, решті — заборона на виїзд

Експерти оцінили плани кремля для нової хвилі - тим, хто виїхав, — репресії, решті — заборона на виїзд

Вже найближчими днями росія може оголосити додаткову мобілізацію і для цього обмежить виїзд військовозобов’язаних із країни. В Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляють, що всі прикордонні управління рф отримали наказ, згідно з яким покинути країну не зможуть усі категорії військовозобов’язаних, навіть із медичними протипоказаннями до служби.

При цьому в кремлі спростовують офіційне закриття кордонів.

Точна кількість тих, хто виїхав і не повернувся, досі невідома. За різними оцінками, з росії емігрували від 200 тис. до мільйона осіб. Більша частина втекла від оголошеної у вересні минулого року мобілізації. Тепер російська влада пропонує покарати тих, хто виїхав. У держдумі вже прозвучало чимало лякаючих “креативних” пропозицій щодо тих, хто виїхав: від репресій, заборони дистанційної роботи, конфіскації майна до позбавлення громадянства.

Крім цього, в рф планують підняти податки для росіян, які втекли від мобілізації в інші країни. Зараз у рф розмір прибуткового податку для росіян становить 13%, а для нерезидентів – 30%. І громадян, які виїхали, можуть прирівняти до нерезидентів, хоча офіційно влада від цього вже відмовилася. Але експерти вказують, що в росії можуть заборонити представникам кількох державних сфер працювати з-за кордону. А це одна з передумов нової хвилі мобілізації.

Тим часом із проблемами на кордоні зіштовхнулися російські військові, яких уже відправили воювати проти України. Як повідомляє Луганська обласна військова адміністрація, поранені військовослужбовці рф, а також ті, у яких закінчився термін служби, не можуть залишити окуповану територію та повернуться додому. На кордоні їх затримують, допитують та відправляють назад. Багато хто повертається до лікарень Луганської області, більшість із яких переобладнано у військові госпіталі.

Заборона на виїзд може вплинути як на ситуацію на фронті, так і ситуацію в економіці росії. Про зміни в російському суспільстві та нову хвилю мобілізації журналісти в ефірі телеканалу FREEДОМ поговорили з економістами та політологами.

Максим Блант, російський економічний оглядач

— Зрозуміло, що до росії ніхто жодних податків не платитиме. І для них, а зрештою, втрата доходу в росії — це найменше зло. Це набагато краще, ніж опинитися на передовій. Навіть за умови, що ті, хто пішов на війну, платять якісь неймовірні гроші за російськими мірками.

Заборона на виїзд буде пострілом у ногу. Тому що з росії вже втекло близько мільйона громадян, ще понад 300 тисяч із початку мобілізації забрали на війну і виникла ситуація гострої нестачі робочих рук. Ситуацію посилює ще той факт, що військова промисловість відтягує на себе фахівців, і в цивільних галузях працювати, за великим рахунком, нема кому.

Щодо заборони для працівників держсектора, то тут я б, мабуть, погодився. Якщо ти працюєш на державу, яка розв’язала війну, сиди вже в країні і працюй далі. Або ти не маєш нічого спільного з цією злочинною організацією, і тоді живи, де хочеш.

Ілля Пономарьов, екс-депутат держдуми рф

— Мобілізацію ніхто не скасовував. А указ президента написаний спеціально таким чином, щоб відповідальність лежала на міністерстві оборони рф, яке може брати стільки людей, скільки потрібно в той час, коли потрібно. Тому я думаю, що мобілізація триватиме доти, доки ця війна не закінчиться поразкою росії.

Впевнений, що кремль докладе всіх зусиль для того, щоб максимально не чіпати москву та Санкт-Петербург як найбільш вибухонебезпечні регіони. Я не бачу жодних передумов, щоб поточна тактика змінювалася — забирають на війну людей із малих міст та сіл, максимально віддалених районних центрів. Щоб цим кількість мобілізованих було розподілено у просторі. Щоб ніхто не бачив, наскільки це масовий процес. А найголовніше, щоб коли повертаються назад труни, вони теж розподілялися по всій території росії. Щоб у жодному місці не виникало великих цвинтарів військовослужбовців. Це досить очевидний підхід.

Я думаю, що закриття кордонів не буде, тому що кремль, на мій погляд, взагалі все життя, скільки я спостерігаю за путіном, завжди прагнув налякати нелояльну частину населення для того, щоб вона просто звалила. Немає людини — немає проблеми. І мені здається, що чутки, які зараз розходяться, це абсолютно усвідомлена тактика залякування людей, щоби вони поїхали. А покірніші залишаться, їх і візьмуть до армії.

Микола Полозов, адвокат

— Перша хвиля мобілізації дозволила закріпитися російській армії, що відступає. Друга хвиля мобілізації, яка може охопити за різними оцінками до півмільйона людей, мабуть, буде покликана вже розпочинати якісь операції, пов’язані з наступом. Тому, звичайно ж, з огляду на досвід попередньої мобілізації, значна кількість осіб, які могли б їй підлягати, виїхали за межі росії.

Абсолютно не виключено, що російська влада перекриє кордони. Це зробити нескладно. Під час пандемії все це було апробовано. Тому, швидше за все, якщо не з 9 січня, то найближчим часом все це може статися. Щодо заяви прес-секретаря президента дмитра пєскова, про те, що це неправда, то також перед першою хвилею мобілізації, буквально за тиждень він брехав, що жодної мобілізації не буде. Після цього її оголосили.

Ті верстви населення, які могли на це реагувати, включаючи активістів, журналістів і так далі, або розігнані, посаджені, або видавлені за межі росії. І в цьому сенсі вже протестувати нема кому. Плюс усі розуміють, що влада може використати репресії дуже широко. Ось буквально днями отримав 5,5 років суворого режиму мобілізований, який у жорсткій формі, проте висловився щодо забезпечення вищому офіцеру. Тобто влада демонструє, що будь-яке невдоволення, будь-який опір жорстоко каратиметься. Ресурс для цього влада має. Апарат примусу у росії сильний і добре фінансується. Поліцейських та нацгвардійців ніхто відправляти на фронт не буде. Вони потрібні саме для того, щоб заганяти це гарматне м’ясо.

Головне завдання — закрити кордони. Після цього можуть зібрати мільйон мобілізованих. І в цьому сенсі росіянам треба розуміти, що кремль розраховує на ведення війни у довгу. кремль розраховує, що жертв серед російських військовослужбовців буде мобілізовано багато, бо інакше як прокладати собі шлях тілами військовослужбовців. Жодної іншої стратегії у російського керівництва немає, і зброї немає, якою можна воювати в сучасній війні.

Олексій Барановський, адвокат, представник З’їзду народних депутатів росії

— Якщо раніше військкомати палили лише партизани та противники війни, тепер до їхніх струнких лав додадуться ще й військкоми. Бо насправді тепер відкривається “золота жила” для військкоматів. Чому взагалі підпали військкоматів були ефективним засобом? Бо архіви — паперові. І тепер, після того, як “залізна завіса” закриється, у росії визначатимуть, чи може людина виїхати за кордон чи ні, у військкоматах через паперові архіви.

Коли почалася мобілізація, були відомості, що розміри хабарів сягали мільйона рублів. Після того, як кордони закриються, все у владі військкомів і корупційна складова ще більше зросте. А як це зробити? Ось згорів архів і все. І тепер знову всі справи відновлювати, визначати, хто придатний, хто не придатний. От і горітимуть. Тому що це дуже цікава для них нова галузь корупційної діяльності.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-01-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1330

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]