Головна » 2023 » Червень » 28 » Єврокомісія заморозила частину коштів ЄС для Румунії

Єврокомісія заморозила частину коштів ЄС для Румунії

Єврокомісія вирішила заморозити 53 мільйони євро в рамках виплати коштів на відновлення для Румунії через невиконання країною двох проміжних етапів, пов'язаних з енергетичним сектором. Про це повідомило видання Euractiv.

Після отримання першого платежу в розмірі 6,3 млрд євро із загалом  30 млрд євро кредитів і грантів, які Бухарест має отримати в рамках плану відновлення ЄС, Румунія запросила другий платіж у розмірі 2,8 млрд євро на основі 49 проміжних етапів і двох цілей.

Але Єврокомісія оголосила у вівторок, що два проміжні результати, пов'язані з інвестиціями в енергетику, не були досягнуті Румунією. У результаті комісія заморозила кошти на суму 53,36 млн євро і дала Румунії шість місяців на виконання двох проміжних етапів, що залишилися.

Після цього оголошення прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що країна виконає необхідні вимоги «прискореними темпами». Він додав, що пріоритетом зараз є виконання проміжних етапів, пов'язаних з наступним третім платіжним запитом.

«У середу ми зробимо ще один крок, проголосувавши в парламенті за законопроєкт про реформу спеціальних пенсій», – сказав Чолаку, додавши, що «цього літа реформи мають пріоритет над відпустками для державних службовців».

Серед реформ, які Румунія повинна здійснити, щоб отримати «зелене світло» на третій платіжний запит, є реформа спеціальних пенсій.

Як перший крок до розблокування коштів ЄС, румунські законодавці проголосували за скасування спеціальних пенсій у понеділок і мають намір проголосувати за проєкт реформи в середу.

Попередні спроби румунської влади скасувати ці пенсії були визнані Конституційним судом неконституційними.

Європейський Союз планує активувати кризовий резерв для фермерів трьох східних країн, які постраждали від збільшення експорту зерна з України, що призвело до зниження місцевих цін.

Румунія проситиме Єврокомісію продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця року.

А депутат Європейського парламенту від Румунії Євген Томак заявив, що Суд Європейського Союзу зареєстрував його позов проти Ради ЄС через неприйняття його країни в Шенгенську зону.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-06-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1432

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]