Головна » 2018 » Липень » 20 » Фортеці XIV століття повернуто статус пам’ятки архітектури національного значення

Фортеці XIV століття повернуто статус пам’ятки архітектури національного значення

Прокуратура довела в суді, що Невицький замок не є безхазяйним майном та відтак, фортеці XIV століття повернуто статус пам’ятки архітектури національного значення

18 липня 2018 р., апеляційним судом Закарпатської області в повному обсязі задоволено скаргу прокуратури, зокрема, скасовано рішення суду першої  інстанції, яким Невицький замок передано у власність Кам’яницької сільради та визнано безхазяйним майном.

Наслідком незаконного судового рішення стала подальша реєстрація Невицького замку як нежитлової будівлі за Кам’яницькою сільською радою.

Суд апеляційної інстанції погодився із доводами прокуратури, що Невицький замок – фортеця XIV століття є пам’яткою архітектури національного значення. І в силу закону, пам’ятки архітектури без згоди відповідного органу охорони культурної спадщини забороняється  передавати у користування, володіння або управління.

Крім того, прокурором в судовому засіданні доведено, що ще в 2009 році Невицький замок, як пам’ятка архітектури, внесено до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад, тому на момент винесення рішення судом першої інстанції він не був безхазяйним майном.

А отже, Ужгородський міськрайонний суд не міг розглядати заяву  сільської ради за правилами розгляду встановлених для справ окремого провадження, оскільки у даному випадку фактично існує спір про порушення права власності на об’єкт Закарпатської обласної ради, а також виконання у даних правовідносинах відповідних функцій уповноваженим державою органом Департаментом культури Закарпатської ОДА.

Відтак, колегія суддів, заслухавши доводи сторін, задовольнила апеляційну скаргу прокуратури, скасувала рішення Ужгородського міськрайонного  суду та залишила заяву Кам’яницької сільської ради без розгляду, повернувши, таким чином, фортеці XIV століття статус пам’ятки архітектури національного значення.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області


За матеріалами: Новини сьогодні
20-07-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1561

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]