Головна » 2024 » Вересень » 23 » Генасамблея ООН затвердила “Пакт заради майбутнього”, росія була проти - Саміт майбутнього

Генасамблея ООН затвердила “Пакт заради майбутнього”, росія була проти - Саміт майбутнього

Генеральна Асамблея ООН ухвалила головний документ Саміту майбутнього у неділю, 22 вересня. росія намагалася здійснити демарш та зірвати затвердження “Пакту заради майбутнього”.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

У неділю, 22 вересня, розпочався дводенний Саміт майбутнього у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Захід передує зустрічі високого рівня світових лідерів у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Генеральна Асамблея ООН в першій день роботи саміту схвалила головний підсумковий документ — “Пакт заради майбутнього” на 42 сторінках.

Головуючий Асамблеї Філемон Янг підтвердив рішення після того, як за текст проголосувало 143 проти семи при 15, які утрималися.

Проте поправки, що запропонувала росія, пише видання, значно пом’якшили формулювання пакту.

Зазначається, що Пакт є планом подолання глобальних викликів: від конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту та реформування ООН і глобальних інституцій. Його вага залежатиме від того, як його впровадять 193 країни-члени асамблеї.

Також у пакті зазначається, що країни зобов’язуються діяти “колективно для підтримки й відновлення міжнародного миру і безпеки на суші, морі, в космосі, у кіберпросторі та в інших нових сферах”. Це потрібно “для ефективнішої протидії взаємопов’язаним глобальним загрозам і виконання обіцянок, що містяться в Статуті ООН”.

Президент України Володимир Зеленський привітав ухвалення в ООН Пакту заради майбутнього.

“Вітаю ухвалення в ООН Пакту заради майбутнього. Попри всі перешкоди, зокрема спроби росії зірвати його прийняття, світ зумів об’єднатися навколо бачення справедливого та безпечного майбутнього”, – написав Зеленський у соцмережі Х.

Він підкреслив, що майбутнє можливе “лише за умови завершення найбільшої війни у Європі з часів Другої світової відповідно до Формули миру, яка ґрунтується на цілях і принципах Статуту ООН, а також об’єктивній потребі в глобальній безпеці”.

“Світ потребує лідерства та рішучості. Україна готова працювати з усіма відповідальними країнами на цьому шляху”, – додав український лідер.

ЗМІ писали, що виступ Президента Володимира Зеленського на Саміті майбутнього заплановано на 23 вересня.

Нагадаємо, що 24 вересня Президент України візьме участь у засіданні Ради безпеки ООН з українського питання, 25 вересня — виступить на загальних дебатах, що відбудуться в рамках високого тижня 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, 26 вересня – зустрінеться з президентом США Джозефом Байденом.

Раніше ЗМІ писали, що на тлі візиту Президента України Володимира Зеленського до Вашингтону для виступу на засіданні Ради безпеки можуть відбутися зустрічі з кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.


За матеріалами: Новини сьогодні
23-09-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1110

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]