Головна » 2013 » Лютий » 22 » Гігантська пляма на Сонці загрожує сонячними спалахами

Гігантська пляма на Сонці загрожує сонячними спалахами

  Гігантська пляма на Сонці загрожує сонячними спалахами

Гігантська пляма, яке, принаймні, у шість разів більше діаметру Землі, сформувалося на Сонці менш ніж за 48 годин, як повідомляє НАСА.

Плями на Сонці являють собою темні області - турбулентне магнітне поле. Величезна пляма, яка утворилася протягом вівторка та середи, швидко перетворилася на нестійку конфігурацію і може призвести до сонячних спалахів, які можуть спричинити перешкоди в радіозв'язку.

Вчені НАСА виявили величезні плями за допомогою обсерваторії Solar Dynamics Observatory, одного з декількох космічних апаратів, які стежать за активністю Сонця.

Сонячні плями викликані інтенсивною магнітною активністю, і насправді холодніше, ніж інша частина Сонця, що робить їх добре видними в фотосфері. В дійсності, якби ці плями були ізольовані від навколишньої фотосфери, то вони були б яскравіше, ніж електрична дуга.

Сонце в цей період готується до самої активної фази свого 11-річного сонячного циклу. Силові лінії магнітного поля Сонця є найбільш спотвореними в цей час через магнітні поля на сонячному екваторі, які обертаються дещо швидше, ніж сонячні полюси. Це призводить до великої кількості сонячних плям, і яскравість Сонця збільшується приблизно на 0,1%.

Збільшення виробництва енергії через сонячний максимум може вплинути на глобальний клімат, і недавні дослідження показали деяку кореляцію з регіональними погодними умовами.

Останній сонячний максимум був у 2000 році. У 2006 році НАСА спочатку очікувала сонячний максимум в 2010 або 2011 році, вважаючи, що він може бути найсильнішим з 1958 року. Тим не менше, останні прогнози говорять, що максимальна активність Сонця повинна відбутися восени 2013 року і буде найменшим циклом з 1906 року.


За матеріалами: Новини сьогодні
22-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11546

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]