Головна » 2023 » Січень » 24 » Голова парламентського комітету - дані у ЗМІ про закупівлю продуктів для ЗСУ не відповідають цифрам контракту

Голова парламентського комітету - дані у ЗМІ про закупівлю продуктів для ЗСУ не відповідають цифрам контракту

Оприлюднений у ЗМІ контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ містить некоректну інформацію.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, йдеться на сайті парламенту.

За його словами, у контракті, що був розглянутий на засіданні Комітету, немає деяких цінових позицій, про які йдеться у журналістському розслідуванні.

"Той меседж у ЗМІ про закупівлю, зокрема, яєць, не відповідає цифрам контракту, який ми сьогодні розглянули. Ми бачили та вивчали дійсний документ, а не той, що є в інформпросторі", — розповів Завітневич.

Він додав, що члени Комітету віддали документ на вивчення "компетентним органам".

Завітневич також зазначив, що ситуація з оприлюдненням матеріалу спричинила потребу в змінах до законодавства, зокрема до Закону про оборонні закупівлі.

«Зараз інформація оприлюднюється після закінчення воєнного стану плюс 90 днів. Цей приклад показав, що сьогодні є цінним демократичний контроль, і тому потрібно змінювати певну закритість оборонних закупівель», — пояснив голова Комітету ВР.

Крім того, у Комітеті вважають, що необхідно ініціювати перевірки та контроль постачальників, які беруть участь у забезпеченні військових харчовим постачанням.

«Це молоді компанії, які, можливо, не зовсім відповідають запитам такої важливої сфери, де потрібно мати серйозну матеріальну базу і прогнозувати певні ризики, особливо в умовах війни. І ми це будемо перевіряти», — запевнив Завітневич.

Що передувало?

Видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, нібито Міноборони законтрактувало яйця з ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 грн за штуку.

У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною.

Резніков також пояснив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

23 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки після скандалу із закупівлею продуктів для військових заслухали керівництво Міністерства оборони та представників НАБУ, ДБР, СБУ.


За матеріалами: Новини сьогодні
24-01-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1276

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]