Головна » 2015 » Грудень » 23 » Гуцули - хто вони такі

Гуцули - хто вони такі

Майже всі гуцули не знають, звідки взялася їх назва. Суперечки істориків на цю тему йдуть вже дуже давно, але правдивої версії так ніхто і не довів. Я спробую відкрити завісу цієї дійсно таємничої назви, опираючись на румунське коріння назви, так як саме румуни і є її творцями. Гуцули в Карпатах оселилися в VII столітті нашої ери та представляли собою групу втікачів східнослов’янського племені білих хорватів.

За переказами, гуцули щось не поділили з ватажками племені, тому і втекли далеко в гори, правда, гуцулами тоді вони ще не були. Оселившись на теперішній території Рахівського району Закарпаття, вони виявили, що вже по їх території через перевал в бік України йдуть обози румунів, які везуть сіль з солерудника, що знаходився в нинішньому Солотвині ( Slatina – румунською). Довгий час гуцули не звертали на це увагу, але прийшов один голодний рік, який примусив їх зібрати дань з обозів та купити в низинних районах необхідну провізію.

Спробувавши один раз, гуцули почали системно вимагати данину, і якщо її не отримували - нападали на румунів з бойовими сокирами. Тут і з’явилася назва гуцулів. "Huţulii (розбійники)", - кричали румуни та віддавали те, що у них вимагали. Є таке село в Рахівському районі - Ділове. Легенди стверджують, що там гуцули ділили між собою румунську данину в Рахові. Вони рахували, хто скільки отримав, а в Ясінях ясінили (прогулювали).

Така от коротка історія.

Микола Староста.


За матеріалами: Новини сьогодні
23-12-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1917

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]