Головна » 2023 » Червень » 26 » Як на росії позначиться космічне партнерство США та Індії

Як на росії позначиться космічне партнерство США та Індії

Спільна заява президента США та прем’єр-міністра Індії не слабо зворухнула геополітику.

Американо-Індійське всеосяжне глобальне та стратегічне партнерство набуває риси, які суттєво зменшують присутність московитів в індійських справах, де вони традиційно - ще з часів іншої імперії, яка вже спочила в бозі – почувались, як у себе вдома.

Аналітикам з багатьох сфер діяльності буде достатньо "їжі" для детального дослідження. Порядок розташування напрямків хоч і вказує на ступінь важливості, але не обов’язково чогось другорядного:

  •     планування технологічного партнерства на майбутнє;
  •     забезпечення оборонного партнерства наступного покоління;
  •     каталізатор переходу до чистої енергії;
  •     поглиблення стратегічної конвергенції (питання допомоги Україні та її відбудови саме тут);
  •     стимулювання глобального зростання;
  •     розширення прав і можливостей майбутніх поколінь та захист здоров'я людей тощо.

Пілотовані космічні польоти вже не можуть втримати в орбіті московитів навіть традиційних партнерів.

Отже, на початку першого напрямку обидві сторони привітали інавгурацію Ініціативи щодо критичних і нових технологій (iCET) від січня 2023 року та відразу перейшли до космосу. Цей пункт заяви звучить так: "Президент Байден і прем'єр-міністр Моді взяли курс на досягнення нових рубежів у всіх секторах космічного співробітництва. Лідери аплодували нашому зростаючому співробітництву в галузі науки про Землю і космос, а також космічних технологій. Вони привітали рішення NASA та ISRO розробити стратегічні рамки співпраці у сфері пілотованих космічних польотів до кінця 2023 року.

Лідери привітали оголошення NASA про забезпечення підвищення кваліфікації індійських астронавтів у Космічному центрі імені Джонсона в Х'юстоні, штат Техас, з метою встановлення спільних зусиль на Міжнародну космічну станцію у 2024 році.

Лідери відзначили доставку супутника NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) до Супутникового центру ISRO в Бенгалуру, Індія, і з нетерпінням очікуючи запуску NISAR у 2024 році з космодрому в Індії.

Вітаючи Космічну політику Індії-2023, лідери закликали до посиленої комерційної співпраці між приватним сектором США та Індії у всьому ланцюжку створення вартості космічної економіки, а також до розв’язання питань експортного контролю та сприяння трансферу технологій.

Президент Байден глибоко оцінив підписання Індією домовленостей "Артеміди", які просувають спільне бачення освоєння космосу на благо всього людства".

А тепер розберемо по полицях означені "хуки", отримані "болотними".

Пілотовані космічні польоти вже не можуть втримати в орбіті московитів навіть традиційних, отриманих у спадщину від срср, партнерів (але ж як дихали, як дихали!).

За останні декілька років на болотах підготували чотирьох індійських громадян для польотів на "Союзах, пошили для кожного індивідуальні скафандри, виготовили персональні крісла та ложементи, щоб встановити у своїх консервних банках. А тут – бац!.. І вже готуватись майбутні індійські астронавти будуть у Х’юстоні та вивчати Crew Dragon від SpaceX, щоб наступного року на них відправитись до Міжнародної космічної станції (МКС).

А щоб не вважалось це разовою акцією, тому й терміново розробляються стратегічні рамки, обмежені лише життєвим циклом МКС (до 2031 року).

Далі. Революційне рішення Індії у представленій цього року їх космічній політиці щодо комерціалізації космосу та запуску космічної економіки – не є даниною моді. І практична зустріч Прем’єр-міністра Індії з власником SpaceX не є випадковістю. А розуміння бар’єрів на шляху до інтенсифікації комерційних зв’язків між космічними фірмами обох країн реально посприяють появі виключень у жорстких нормах експертного контрою США та в питаннях захисту космічних технологій при їх передачі.

Там, де немає космічної економіки (типу як у росії) – немає майбутнього.

Наступне. Бажання Індії приєднатись до Домовленостей "Артеміди" взагалі демонструє цивілізаційний вибір найбільшої за населенням країни на Землі. І ставка на користь програм засвоєння глибокого космосу з партнерами, де не існує зверхнього ставлення авторитарних режимів, цьому підтвердження.

Рівноправність у питаннях стандартів щодо технічної взаємодії, справедливе розподілення ресурсів та результатів, оперативний обмін ключовими даними для сталого розвитку космічної діяльності учасників "Артеміди" – це приваблює та надихає.

У підсумку, на болотах залишається лише нишком втиратися.

Андрій Колесник, експерт-аналітик із питань космічної діяльності, екс-радник голови Державної космічної агенції України


За матеріалами: Новини сьогодні
26-06-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1433

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]