Головна » 2017 » Серпень » 16 » Як працюють слухові апарати

Як працюють слухові апарати

Про звук

Кожен день нас оточує феєрія із різноманітних звуків. Якісь із них приємні для нашого слуху і їх прийнято вважати релаксуючими (шум води та трави, спів пташок), а якісь викликають роздратування (шум машин, поїздів, заводів). Але, не звертаючи увагу на наявність неприємних звуків, ми не здатні жити у світі, пронизаному абсолютною тишею.

Про слух

Слух виступає одним із органолептичних індикаторів нашого організму, через нього ми змалку знайомимося з голосами, які наповняють оточуючий світ. Адже він також здатний зародитися під час механічних коливань пружних тіл, наприклад – струни. Звук – це ніщо інше як коливання, викликані звуковими хвилями. Нам доступна лише маленька частинка від загального звучання світу, людське вухо здатне сприймати частоту від 16 до 20000 Гц. Звук вищий від діапазону (ультразвук), або нижче діапазону (інфразвук) не доступний нашому слуху.

Потрапивши у вухо, звуковим хвилям необхідно подолати спочатку зовнішню частину слухового проходу і тільки тоді барабанні перетинки піддаються коливанню, яке передається на слухові кісточки, розміщені у середньому вусі. Оминувши їх, звук потрапляє у равлик, який знаходиться у внутрішньому вусі. Вушний равлик і є останньою інстанцією у апараті слуху, на неї припадає сприйняття звуків, які вона перетворює за допомогою волосків із механічних коливань у імпульси електричного характеру. Саме ці імпульси, які потрапляють через слуховий нерв, здатен сприймати наш мозок.

Про втрату слуху

Факт втрати слуху значно відображається на якості життя. Характер виникнення порушень може бути як вродженим, так і набутим. Причому набуте порушення часом є більш небезпечним, ніж в першому варіанті, адже людина не завжди здатна звертати увагу на наявність проблеми. Одиниця виміру, пов’язана із порогом гучності, що являє собою вимір тиску звуку, має назву Децибел (дБ). Лікарями прийнято вважати відхиленням від норми сприйняття звуку від 25 дБ. Адже шепіт складає собою всього 10 Дб. А тиха розмова – 40 Дб. При сприйнятті звуку від 90 дБ лікарями діагностується глухота.

Основними причинами зниження слуху прийнято вважати порушення в роботі, а часом і повну відмову однієї із частин вуха, що відповідає за аналіз звуків. До подібної проблеми може призвести безліч факторів. Спровокувати втрату слуху може як інфекційне захворювання, що перетікає у запалення, так і злоякісна пухлина. Антибіотики часом бувають агресивними не лише по відношенню до чужорідних бактерій та грибків, а і можуть зруйнувати волоскові клітини вуха.

Не завжди на слух впливає наявність захворювань, однією із найпоширеніших причин його втрати є вік. Адже слух безпосередньо залежить від того, наскільки постійним та безперервним є рух крові по відношенню до слухового аналізатора. Адже зі старінням організму кровоносні судини мають властивість звужуватися, що і призводить до порушення нормального сприйняття звуків оточуючого середовища. У подібних випадках виникає так звана стареча туговухість. До того ж це не відбувається миттєво, у людини починається поступова втрата зв’язку зі звуками оточуючого середовища.

У більшості випадків першими частотами, які стають недоступними для сприйняття вухом людини похилого віку є звуки, які відносять до високих частот, а як відомо, саме в цьому діапазоні знаходиться людська мова. Ні, людина продовжує чути, але вже не здатна зрозуміти, на яку тему спілкуються співрозмовники.

Слухові апарати

Іноді трапляється так, що глухота стає безперервним процесом, який неможливо повернути назад, не зважаючи на всі методи лікування по відношенню до неї. У таких ситуаціях доцільно звернутися до спеціалістів, які відповідають за слухопротезування. Нині слухові апарати являють собою малопомітні оточуючим імпланти внутрішньовушного та завушного типу. Їх основна задача полягає у допомозі слабочуючим повноцінно повертатися у звичне комфортне життя, наповнене звуками.

За допомогою слуху ми не лише помічаємо та розрізняємо різну гучність звуків, а і орієнтуємося у місці його розташування: справа чи зліва до нас звертається співрозмовник, або де лунає сигнал автомобіля (спереду чи ззаду). У власників апарату замість слухового аналізатора у слуховому апараті працює електронний процесор.

Незважаючи на всі вищеперераховані позитивні сторони, людина, стикнувшись з протезуванням слуху, на початкових етапах буквально змушена вчитися чути заново. Адже повинен пройти певний проміжок часу, перш ніж носіння та звучання слухового апарату стане комфортним для нового власника. І на жаль, людям похилого віку спочатку складніше адаптуватися до нових умов звучання навколишнього середовища, аніж молодому поколінню.

Хоч слуховий апарат і допомагає повернути звичний світ звуків, але все ж таки новонабутий слух дещо відрізняється від того, чим людина була від самого початку наділена природою. Але навіть цей незначний мінус не зменшує значущості слухового апарату в житті людей, які погано чують. З часом людина може звикнути до будь-якого звучання навколишнього світу.

Проміжок часу, за який людина може адаптуватися до нового звучання оточуючого середовища через слуховий апарат, є індивідуальним для кожного. Хтось витрачає на реабілітацію максимум місяць, а у когось цей процес може тривати навіть більше року. Ряд досліджень та опитування користувачів показали, що на даний момент, як і раніше, для новітніх технологій у галузі слухопротезування найскладнішою для сприйняття залишається людська мова.

В умовах знаходження у кімнаті без сторонніх звуків, сприйняття монологу співрозмовника відбуватиметься на порядок краще, аніж у шумному середовищі (знаходження у компанії багатьох людей або шумних приміщеннях), адже виникає проблема розбору окремих слів на сторонньому звуковому фоні.

Реабілітація

Дуже важливо, аби стикнувшись із проблемою туговухості у дитини, ви вчасно зреагували та звернулися до спеціалістів. Адже не менш важливим фактором є момент проведення операції зі слухопротезування до року. Це зумовлено тим, що діти поглинають знання, немов губки, тому вкрай важливо не прогавити цей момент у розвитку дитини. Варто пам’ятати, що здорова дитина до двох років володіє пасивним словниковим запасом розміром у три сотні слів, яким вона незабаром почне активно користуватися. У глухих дітей, на жаль, повністю відсутнє поняття словникового запасу, саме тому слухопротезування можна вважати єдиним способом познайомити вашого малюка із світом звуків. Звичайно існують випадки, коли навіть протезування не здатне допомогти. Але також на ряду із цим існує безліч прикладів, коли терпіння та турбота батьків, грамотний підхід медиків та педагогів, а також особистісні індивідуальні якості дитини здатні здійснити диво, повернути дитину до нормального сприйняття звуків, повноцінного життя та усвідомлення світу.

Практично кожна людина сприймає слух як даний нам природою, сам собою зрозумілий орган чуття. Але насправді нам дуже пощастило, що ми здатні вловити та відчути усю феєрію звуків світу. Відчувати усе різнобарв’я звуків оточуючого середовища – це відчувати життя на смак.

Джерело: https://bettertone.com.ua.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-08-2017
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 12045

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]