Головна » 2023 » Квітень » 18 » Яка давньоєгипетська династія правила найдовше з’ясували вчені

Яка давньоєгипетська династія правила найдовше з’ясували вчені

Давнім Єгиптом тисячоліттями правили низка фараонів. Історики поділили цей період на династії, в яких правителі були або пов’язані один з одним, або отримували владу від попередника. Але яка династія проіснувала найдовше?

18-та династія Єгипту, яка тривала близько 250 років, є найдовшою давньоєгипетською династією. Вчені оцінюють тривалість 18-ї династії, аналізуючи письмові записи та радіовуглецеві дати.

18-та династія почалася приблизно в 1550 році до нашої ери, коли фараон Яхмос вигнав гіксосів , групу вихідців з Азії, яка правила частиною стародавнього Єгипту більше століття. Правителі, які слідували за Яхмосом, розширили територію, яку контролював Єгипет, зрештою розширивши її до імперії, що простягалася від сучасного Судану до сучасної Сирії. Серед правителів 18-ї династії є Тутанхамон, або цар Тутанхамон, фараон, чию недоторкану гробницю знову знайшла археологічна група під керівництвом Великобританії в 1922 році.

Історики часто поділяють історію Єгипту на 30 династій. Але насправді "династії Єгипту — це лише ретроспективні конструкції", — Майкл Ді, доцент ізотопної хронології в Університеті Гронінгена в Нідерландах, повідомив Live Science в електронному листі. За словами Ді, лише приблизно в 300 році до нашої ери автори почали ділити Єгипет на династії. Хоча багато фараонів у династії мають прямі родинні стосунки, не всі так мають.

"Династії — це послідовні члени однієї родини з деякими доповненнями", — Марк Ван Де Міроп, професор історії Колумбійського університету, повідомив Live Science в електронному листі. «Вони були створені Манефоном, який написав історію Єгипту грецькою мовою в [третьому] столітті до н. е.

І хоча 18-та династія була найдовшою з династій, окреслених Манефоном, періоди грецького та римського правління були довшими, сказав Ван Де Міроп.

Грецьке панування в Єгипті почалося в 332 році до нашої ери, коли Олександр Македонський завоював Єгипет. До його завоювання регіон контролювався стародавніми персами.

Після смерті Олександра в 323 році до нашої ери його імперія розпалася, і Птолемей, один із полководців Олександра, став правити Єгиптом. Його нащадки правили Єгиптом майже 300 років, аж до смерті Клеопатри VII у 30 р. до н. е.

Після смерті Клеопатри римський імператор Август включив Єгипет до складу Римської імперії як провінцію. Хоча римські імператори рідко відвідували Єгипет, збережені твори мистецтва показують, що вони все ж вважалися фараонами. У той час як Західна Римська імперія впала в 476 р. н. е., Східна Римська імперія (часто звана Візантійською імперією), що базувалася в Константинополі, продовжувала існувала та контролювала Єгипет до 646 р. н. е., коли його захопив халіфат Рашидун. Рашидунський халіфат був заснований в Аравії і утворений після смерті Мухаммеда.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1327

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]