Головна » 2014 » Червень » 13 » Ходорковський заявив, що Путін підставив росіян, і побажав Україні успіху

Ходорковський заявив, що Путін підставив росіян, і побажав Україні успіху

Якими б міркуваннями не керувався Володимир Путін, затіваючи авантюру на сході України, він домігся прямо протилежного результату у "захисті російськомовного населення". Довіру до вихідців з Росії в пострадянських республіках остаточно підірвано, і мільйони етнічних росіян опинилися в очах багатьох своїх нинішніх співгромадян у ролі потенційної "п'ятої колони".

Про це в інтерв'ю DW заявив екс-глава концерну "ЮКОС" Михайло Ходорковський.

"Якщо економічні взаємини з нами ще готові і зацікавлені підтримувати - а діватися тут деяким країнам, можливо, і нікуди, то в плані політичних відносин ситуація у сьогоднішньому Євразійському Союзі виглядає набагато гірше, ніж це було спочатку. Сусідні країни дуже напружилися. Ба більше, ті росіяни, які сьогодні волею доль живуть за межами Росії, - в країнах Балтії, в інших країнах колишнього СРСР, - відчувають на собі вантаж недовіри, що виникла щодо них унаслідок дій російського президента. Скажу, можливо, трохи грубо, але, думаю, що справедливо: Володимир Володимирович просто підставив мільйони росіян", - наголосив Ходорковський.

Опозиціонер зазначив, що для своєї привабливості путінська Росія повинна була пропонувати зовсім інше - лідерство у сфері техніки і наукових досягнень, успішність економіки на євразійському просторі. Проте тут вона нічим особливим похвалитися не може через свій курс на самоізоляцію, увірування у такий собі "третій" шлях. Тому РФ має бути разом з Україною в її інтеграції в Європу, що допоможе двом народам подолати виникле з вини Путіна відчуження і вирішити усі на нинішній момент непереборні між ними розбіжності, зазначив екс-глава "ЮКОСу".

"Я твердо переконаний, що Росії і Україні в цілому належить продовжувати свій історичний шлях разом. Ми пов'язані між собою нерозривно. Але відбуватися це повинно на нашому загальному шляху у глобальний світ, а якщо точніше - в Європу. У рамках руху в цьому напрямку може бути знята і така проблема, як проблема Криму", - вважає Ходорковський.

Ходорковський побажав успіху Україні заради Росії

Прості росіяни мають бути зацікавлені в успіху України, що зробила вибір на користь європейського вектору розвитку, оскільки це відкриє їм можливість прибрати стіну, яку путінська Росія спорудила між собою і цивілізованим світом, заявив екс-глава концерну "ЮКОС" Михайло Ходорковський.

"Для моєї країни, поза сумнівом, чудовий приклад і просто велика людська радість, якщо наші родичі в Україні житимуть краще, ніж вони живуть сьогодні. А ще - це дуже важливий приклад: люди не якісь інші - з культури, мови - а такі ж, як ми, зуміли досягти успіху на шляху побудови правової демократичної держави. Такий успіх став би провісником, передднем успіху і в Росії", - переконаний Ходорковський.

На його думку, за довгі роки путінська пропаганда накинула шори на очі більшості росіян, і тільки приблизно десята частина зберегла здатність критично мислити і сприймати інші погляди. Допомогти іншим побачити згубність курсу, нав'язаного Росії Путіним і його оточенням, може тільки прорив блокади альтернативних поглядів, встановленої Кремлем. "Сучасні технології дозволяють, проте, долати ці бар'єри, і це необхідно робити. Це завдання і наше, росіян, але і тієї частини суспільства на Заході, яка вважає необхідним поборотися за росіян і їхню точку зору", - вважає Ходорковський.

"Люди закриті, люди, які не виїжджали за межі країни, люди, яких переконують у тому, що "чужий" - це синонім слова "ворог", легко піддаються фобіям, що формуються в РФ офіційною пропагандою. Вони не відчувають упевненості у власних силах, їм треба увесь час таку упевненість підживлювати певними зовнішніми, силовими проявами. Але сучасна молодь - абсолютно інша. Вона упевнена, що конкурентоздатна, їй не потрібно доводити свою рівність", - Ходорковський переконаний, що для відмови від самоізоляції в Росії не все ще втрачено.

Раніше Ходорковський заявив, що відмова президента РФ Володимира Путіна від співпраці з Міжнародним кримінальним судом в Гаазі з розслідування силового придушення Євромайдану в лютому 2014 року свідчитиме про причетність російського керівництва до злочинів режиму Віктора Януковича.


 


За матеріалами: Новини сьогодні
13-06-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11105

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]