Головна » 2012 » Серпень » 22 » В Ужгороді на День незалежності відзначатимуть Свято вишиванки

В Ужгороді на День незалежності відзначатимуть Свято вишиванки

У рамках свята відбудуться конкурси на кращу вишиванку, за звання "власника кращої вишиванки” і "кращого виконавця української пісні”, продаватимуть з аукціону поцілунки, ярмаркуватимуть, перукарі робитимуть українські зачіски, а студенти малюватимуть усім охочим національну символіку.

Про це розповіли журналістам організатори свята.

За словами Галини Ігнацевич, голови Закарпатського осередку ВГТ «Бойківщина ХХІ століття», «Свято вишиванки» розпочнеться о 13.00 з Театральної площі виступом відомого колективу «Гудацька тайстра». Там проведуть жартівливий аукціон поцілунків.

Секретар громадської організації «Союз українок» м.Ужгорода Оксана Півуш розповіла, що на аукціоні "виставлятимуться поцілунки дівчат у вишиванках”. Гроші, отримані під час заходу, планують використати на призи для учасників наступних конкурсів, які відбудуться у Закарпатському музеї архітектури і побуту, де уже другий рік поспіль і проходить свято. Вона зазначила, що «Союз українок» охоче долучається «до заходів, які пропагують українство», а тому із задоволенням беруть участь і у цьому.

 Голова Міжнародного товариства «Світовий конгрес бойків» Ірина Гармасій стверджує, що саме вишиванка — символ українськості, а тому її треба популяризувати якомога активніше. «Українці сотнями років не мали держави. Вони могли відтворюватися, власне, тільки у культурі, у пісні. Тому у нас це первинне. І саме через це ми можемо розвинути інші напрямки держави. І нехай нам закидають, що «ось, завишиванилися». Нехай собі говорять ті, ми своє робім», – зазначила вона. «Чому ми продовжуємо проводити це свято, проаналізувавши попередній досвід, зробивши певні висновки? Місто Ужгород надто камерне і не надто людне на державні свята, які мають вагу. Небагато людей виходять на вулиці. Люди часто не усвідомлюють значення справжнього поняття «незалежності». А ми хочемо зробити свято масовим», – наголосила Ірина Гармасій.

 Отже, конкурс «З бабусиної скриньки» визначатиме найкращу вишиванку. Голова журі конкурусу народна майстриня Марія Купар стверджує, що останнім часом вишиванки користуються попитом серед закарпатців. «Я працюю в цій сфері років 15, перші роки виготовляла вироби лише на виставки і концерти, а тепер звертаються люди, які захотіли мати вишиванку у власному гардеробі. Це дуже добре, враховуючи навіть те, що одні керуються національними почуттями, а інші – лише усвідомленням того, що це модно», – розповіла пані Марія.

 Тоді ж, на День незалежності, усі охочі матимуть змогу взяти участь у пісенному конкурсі. «У нас дуже талановита молодь, а в Ужгороді мало конкурсів родинно-патріотичного спрямування, бо щаслива та країна, яка має щасливу родину. Тому наш пісенний конкурс називається «Моя родина Україна». Учасників ми вирішили поділити на три вікові категоріЇ: від 6 до 12 років, від 12 до 15 років, від 16 років і далі», – зазначила Галина Ігнацевич, яка, крім іншого, є методистом управління освіти Ужгродської міської ради, котре також є одним з організаторів.

 Учасники прес-конференції запросили всіх охочих прийти на свято, а меценатів – долучитися до його організації. Вони наголосили, що захід є абсолютно аполітичним, хоча його, певною мірою, підтримують і Закарпатське обласне об’днання Союз патріотичних сил «Наша Україна», і Народний рух Закарпаття. Головне, за словами організаторів, «свято для Ужгорода має бути масовим і красивим».

 До речі, під час свята на території музею триватиме виставка-ярмарок, перукарі робитимуть зачіски, які найкраще пасуватимуть до вишиванок, а студенти усім охочим малюватимуть національну символіку, - повідомили у прес-центрі «Закарпаття»

Реєстрація охочих взяти участь у конкурсах триватиме до 13:00 24 серпня у Музеї.



За матеріалами: Новини сьогодні
22-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 13669

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]