Головна » 2023 » Лютий » 3 » Хто і як "злив" талібам Афганістан - з'ясувалося

Хто і як "злив" талібам Афганістан - з'ясувалося

Це вже другий гучний корупційний скандал, у якому фігурує найбагатша держава з Перської затоки.

Катар заплатив велику суму хабар уряду Афганістану для того, що він не чинив опору талібам, коли вони захопили владу в Кабулі 15 серпня 2021 року.

Документи, отримані незалежним італійським журналістом Філіппо Россі та показані в ефірі телеканалу Tg1 Rai, свідчать про виплату понад 110 мільйонів доларів тодішньому президентові Афганістану Ашрафу Гані, який втік під час захоплення талібами афганської столиці.

На сайті опубліковано документ про отримання цих грошей спеціальним представником Ашрафа Гані та колишнім головою Центрального банку Афганістану Аджмалом Ахмаді від представника Катару Мутлака аль-Кахтані 7 липня 2021 року. У ньому вказано суму — 110 478 000 доларів.

За його словами, Ашраф Гані, виступаючи в парламенті країни 2 серпня, закликав народ Афганістану боротися з талібами, тоді як афганська армія здавала талібам провінції одну за одною практично без боїв, оскільки афганські сили безпеки отримали наказ з Кабула не чинити опір і відступати.

Нагадаємо, що Катар фігурує в іншому скандалі у зв'язку з корупцією в Європарламенті, в якому було викрито на отриманні 500 тисяч євро хабара і затримано віце-спікера ЄП Еву Кайлі та ще трьох фігурантів.

У ході розслідування скандалу влада конфіскувала вже 1,5 млн євро.

У Європарламенті Кайлі була одним із представників контролю за ситуацією на ринку праці Катару, на якому правозахисники відзначають численні випадки порушення прав трудових мігрантів з Азії та Африки.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-02-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1262

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]