Головна » 2014 » Жовтень » 20 » Хвороба кір - симптоми, лікування та профілактика

Хвороба кір - симптоми, лікування та профілактика

Кір - це гостре вірусне захворювання передається повітряно-краплинним шляхом. Кір заразний починаючи з двох останніх днів інкубаційного періоду і закінчуючи четвертим днем після появи останнього висипання.

Інкубаційний період - 9-11 днів, але після введення імуноглобуліну він може продовжитися до 21 дня. Найчастіше на кір хворіють діти від року до 8 років.

Перші симптоми захворювання (катаральний період) нічим не відрізняються від проявів ГРВІ: температура 38-39 'С, нежить, першіння в горлі. Потім додається світлобоязнь, сльозотеча, почервоніння очей - розвивається кон'юнктивіт. А припустити кір можна, побачивши на слизовій оболонці щік проти малих корінних зубів білі плями, що нагадують манку.

У розпал хвороби посилюються лихоманка і інтоксикація, збільшуються лімфовузли. Може виникнути трахеобронхит. Найхарактерніші симптоми кору в цей період - вираженість білуватого носогубного трикутника і етапність появи крупнопятнистої висипки (зверху вниз).

Спочатку «обсипає» обличчя і шию, а потім поступово, протягом 2-3 днів, висипання спускаються вниз - на тулуб і кінцівки. В цей час висип на обличчі вже починає бліднути. Плями виникають на нормальному тлі шкіри, часто зливаються один з одним, в результаті чого утворюються великі ділянки багряно-червоного кольору.

З припиненням появи нових висипань температура знижується. Висип тримається 3-4 дні, потім блідне, залишаючи після себе пігментацію і дрібне висівкоподібне лущення.

Лікування та профілактика

Кір небезпечний ускладненнями: пневмонією, хибним крупом, менінгітом, енцефалітом. Тому дітей з важким перебігом хвороби, а також крихт до року обов'язково госпіталізують. Якщо ж самопочуття дитини більш-менш стерпне, то лікувати кір можна і вдома.

На весь період лихоманки необхідно дотримуватися постільного режиму. Лікар прописує рясне вітамінізоване питво, ретельну обробку порожнини рота і очей і симптоматичні препарати (жарознижуючі, протикашльові). Антибіотики призначають у разі приєднання бактеріальної інфекції.

Хвору дитини ізолюють на весь заразний період (10-15 днів). А малюків, які контактували з ним, відокремлюють від інших дітей. Карантин триває 21 день.

Якщо хворий на кір виявлено в дитячому колективі, де всі малюки вакциновані або раніше перехворіли, то карантин не оголошують.

Першочерговим заходом в якості профілактики кору виступає обов'язкова вакцинація дитини віком від 1 року до 6 років. Вакцина виготовляється з вакцинного штаму Л-16 декількох типів.

Цей метод вакцинації використовується для дітей, які не хворіли на кір після року життя. Вакцинація необхідна в тому випадку, якщо з різних причин не сформувався до 6-ти річного віку нормальний і повноцінний імунітет. В 95% випадків, хороший імунітет у дитини є основним захисним механізмом від вірусу кору. Контроль стану імунітету проводиться раз на кілька років і грунтується на вибірковому аналізі крові, який показує можливість імунітету подолати кір у дітей.


За матеріалами: Новини сьогодні
20-10-2014
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11332

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]