Головна » 2013 » Березень » 8 » Ким бути? Перші мрії про професії

Ким бути? Перші мрії про професії

      Ким бути? Перші мрії про професії

«Я б у теслі пішов, хай мене навчать». Ці рядки відомого вірша «Ким бути?» Володимира Маяковського знайомі всім з дитинства. Коли мама вперше читала цей вірш вголос, можливо, і задумалася перший раз над цим питанням. Дійсно, планувати свою майбутню професію діти починають ще в дитячому садку. Але дуже рідко трапляється, що обрана в ранньому дитинстві професія стає реальністю в зрілому віці. Однак, момент першого вибору професії дуже важливий і потрібний для розвитку і становлення особистості дитини.

Які професії вибирають малюки

Раніше багато дітей при питанні про те, ким би вони хотіли бути, масово відповідали - космонавтом. Так тоді працювала пропаганда, і ця професія була модною і популярною. Тепер такі відповіді серед малюків - рідкість. Чим же керуються крихти, відповідаючи на питання про те, ким хотіли б бути в майбутньому? Дослідження показують, що в першу чергу малюки орієнтуються на ту професію, якою займаються його батьки. У ранньому віці для дітей дуже важливий зовнішній приклад. Також вони можуть називати ті професії, про які найчастіше чують у родині. Деякі малюки керуються тим, що їх вразила якась професія, побачена по телевізору або та, якою займається герой улюбленої книжки.

Популярні професії

Московські психологи провели опитування серед вихованців дитсадка. Ось які професії називали малюки. Список - найрізноманітніший. Часто малюки називали такі «звичні» і поширені професії: продавець, лікар, вчитель, вихователь, перукар, міліціонер, будівельник. Один хлопчик назвав навіть «директор з маркетингу».

Інший вид дитячих переваг - творчі професії. Це співачка, диригент, художник, танцівниця, стиліст і письменник. Також дітки називали професії зі світу спорту: гімнастка, гонщик, футболіст. Набагато рідше діти називали такі нетрадиційні види зайнятості, як директор зоопарку, продавець повітряних кульок, капітан корабля.

Звідки малюки дізнаються про професії?

У педагогіці і психології такий напрямок, як професійна орієнтація дошкільників, ще мало вивчений. Вперше дітки знайомляться з роботою дорослих ще в самому ранньому дошкільному віці. Вони черпають цю інформацію з казок, спілкування зі старшими та з засобів масової інформації. Система знань про професії формується у дитини поступово. Вона залежить також від здібностей, темпераменту, характеру і виховання малюка. Готувати його до вибору професії потрібно серйозно. Розповідай маляті про те, ким працюєш ти чи тато, ким працювали дід або бабуся. Розповідай крихітці про те, яка специфіка у тій чи іншій професії, які вимоги пред'являють до таких працівників. Цікався у малюка, ким він хоче стати. Не нав'язуй йому своєї думки, просто інформує, допомагай розібратися. Підтримуй малюка, вселяючи в нього віру в свої сили і розвивай його навички - в спорті, творчості, техніці.
Але, пам'ятай, це все підготовка. Усвідомлено вибрати собі професію твій малюк зможе тільки в підлітковому віці.



За матеріалами: Новини сьогодні
08-03-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12009

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]