Головна » 2014 » Травень » 27 » Корупційні схеми Януковича: найбільше екс-президент вкрав у любих шахтарів. ВІДЕО

Корупційні схеми Януковича: найбільше екс-президент вкрав у любих шахтарів. ВІДЕО

Утікач збагачувався через тендери, обнал, "паперові" компанії та завдяки знищенню конкурентів.

Як працювала злочинна система збагачення екс-президента в бігах Віктора Януковича, з'ясовують і правоохоронці, і громадські активісти, йдеться в програмі "Українські сенсації". У київському центрі протидії корупції вирізняють три найголовніші схеми, за якими Янукович, за офіційними даними, збагатився більше, ніж на 100 мільярдів доларів.

Схема перша. Найбільш ефективна, масштабна і для громадян найбільш болісна – це коли наші податки напряму викачувались із державного бюджету. Переважно все здійснювалось через механізм державних закупівель. Тільки за даними старої СБУ за рік по цій схемі вкрали від 35 до 50 мільярдів.

Але у центрі протидії корупції впевнені, що реальна цифра принаймні в два рази більша.

Схема друга. За іншою схемою кошти не доотримувались через обнал, який "вимивав" величезні суми – хтось говорить 100 мільярдів, хтось 80 – це те, що бюджет недоотримував.

Схема третя. Створювались преференції, монополізація ринку, коли прибирали конкурентів фактично через перевірки.

Своїх улюблених шахтарів Янукович першим ділом кинув у безодню убогості. Тендери у галузях поставки вугілля для державних енергокомпаній і постачання шахтного обладнання для вуглевидобувних підприємств приносили екс-президенту основний дохід.

Ефективним шахрайством було завищення цін на вугілля для державних споживачів. Поки вугілля фізично переміщувалось в одному потязі з пункту А до пункту Б, воно встигало на папері пройти кілька компаній, а його вартість зростала з 400 до 1000 грн за тонну.

600 гривень на тонні осідало у "паперових" компаніях. Тобто гроші з бюджету йшли не тим, хто вугілля добував, а посередникам Януковича, які просто перекладали папери. Залишається великим питанням, де сховав свої статки утікач, адже дуже багато грошей йшло одразу на офшори на західні фірми.

Головна зачіпка у цих махінаціях - це чорна бухгалтерія Межигір'я, яку вдалося виловити з озера. У ній кожен папірець – на вагу золота. Нагадаємо, загальні витрати всіх кандидатів у президенти цього року учетверо менші, ніж було в одного екс-президента Віктора Януковича на виборах 2010 року.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
27-05-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11231

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]