Головна » 2013 » Лютий » 25 » Людей можна навчити відновлювати нервові клітини, впевнені генетики

Людей можна навчити відновлювати нервові клітини, впевнені генетики

  Людей можна навчити відновлювати нервові клітини, впевнені генетики

Співробітники Морської біологічної лабораторії знайшли кілька генів, пов'язаних з неврологічними розладами, включаючи хворобу Альцгеймера, Паркінсона, і травмами спинного мозку, пише News-medical.net. Гени виявили у міноги.

Вона допоможе генетикам зрозуміти, де саме відбувається збій у людини після травми або під час розвитку нейродегенеративного захворювання. На відміну від людини, мінога здатна регенерувати нервову систему. Якщо, приміром, травмується спинний мозок, через якийсь час нервові клітини відновлюються, і через 10-12 тижнів мінога вже нормально пересувається.

У міноги великі нейрони, що робить її надзвичайно зручною лабораторною моделлю для дослідження. Нещодавно ж вчені розшифрували її геном. Розшифровкою займалися 59 фахівців під керівництвом Веймін Лі з університету Мічігану і Ієремії Сміт з Університету Кентуккі.

У результаті було встановлено: у міноги на нейронах немає мієлінової захисної оболонки. Саме це дає можливість швидше проводити нервові імпульси. У людини ж мієлін гальмує активність нейронів в разі пошкодження. Можливо, якщо прибрати гальмуючі елементи, вдасться лікувати паралізованих людей з травмами спини. Зараз вчені досліджують гени, що активуються під час травми і регенерації.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11937

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]