Головна » 2023 » Грудень » 26 » Мають "незаймані пологи" ці тварини: список

Мають "незаймані пологи" ці тварини: список

Деякі тварини можуть мати малюків без необхідності спаровуватися. Розмовно називається "незаймане народження", це відбувається через процес, званий партеногенезом, під час якого самка створює ембріон із незаплідненої яйцеклітини. Нащадки, як правило, лише однієї статі — всі чоловічі або жіночі.

Коли тварина розмножується виключно таким шляхом, процес називається облігатним партеногенезом. Для тварин, які зазвичай розмножуються статевим шляхом, цей процес називається факультативним партеногенезом. Такий факультативний партеногенез зазвичай дуже рідкісний.  Від паличок до акул, ось вісім тварин, які мають незаймане народження.

Комодський варан

У 2006 році вчені вперше виявили, що комодський варан (Varanus komodoensis) може бути незайманим. У той час в Європі жили лише два варани Комодо. Одна з цих драконів, самка в Честерському зоопарку у Великобританії, народила кладку з 25 яєць, незважаючи на те, що ніколи не контактувала з самцями.

Акули

Одного звичайного ранку в зоопарку та акваріумі Генрі Дорлі в Омахі доглядачі зоопарку були приголомшені, виявивши 6,5-дюймову (16,5 сантиметрів) молоду акулу в акваріумі з трьома самками капотоголової акули (Sphyrna tiburo). Жодна з самок капонехедів ніколи не зустрічалася з самцями цього виду в неволі, і на них не було шлюбних шрамів від різних видів в акваріумі.

Спонтанні пологи, подібні до цього, колись пояснювали здатністю самки тривалий час зберігати сперму після того, як її взяли з дикої природи. Однак самки капоголових були зібрані з дикої природи за три роки до статевої зрілості, тому вчені виключили це пояснення. Цей інцидент генетично підтвердив, що акули вперше піддаються партеногенезу.

Відтоді незаймані пологи спостерігалися у зебрових акул (Stegostoma tigrinum), чорноверхих рифових акул (Carcharhinus melanopterus) і гладкодонних акул (Mustelus mustelus).

Каліфорнійський кондор

Ні, дякую! Навіть перебуваючи разом із самцями, самки каліфорнійського кондора (Gymnogyps californianus), які перебувають у критичному стані, іноді вирішують народжувати дітей.

Сподіваючись допомогти відновити популяцію, дослідники зоопарку Сан-Дієго поселили самок кондора з плідним самцем. Але, очевидно, самець не був потрібний: генетики, перевіряючи зразки ДНК у лабораторії, виявили двох курчат самців, які несли дві ідентичні копії ДНК своєї матері.

Паличники

На відміну від інших тварин, партеногенез у паличників не рідкість. Фактично, істоти з роду Timema розмножуються виключно таким чином — і робили це протягом мільйона років. Але народжувати дітей без сексу не ідеально: у довгостроковій перспективі нестатеве розмноження може негативно вплинути на здатність тварин адаптуватися до змін середовища з часом. Отже, як комахи Timema змогли вижити так довго?

Дослідження, опубліковане у вересні в журналі Proceedings of the Royal Society B, розглядало вісім популяцій чотирьох видів — Timema genevievae, T. shepardi, T. monikensis і T. douglasi.  Виявилося, що підступний секс стоїть за їхньою довгостроковою життєздатністю: два з чотирьох видів час від часу вдаються до статевого розмноження, створюючи різноманітність у генофонді та обмежуючи ризик.

Сліпий змій

Сліпа змія-брамін (Ramphotyphlops braminus) — ще один вид, який, як вважають, розмножується лише безстатевим шляхом. Досі були знайдені тільки жіночі особини цього виду.

Тихохідні

Тихоходки — це водні мікроскопічні істоти, відомі своєю здатністю витримувати екстремальні умови. Ці пухкі водяні ведмеді можуть ходити обома шляхами, розмножуючись як статевим, так і нестатевим шляхом. Однак партеногенез поширений лише в озерних і наземних середовищах існування.

Крокодили

Цього року вчені описали перший відомий випадок народження незайманого крокодила. Провівши 16 років далеко від інших самців, самка американського крокодила (Crocodylus acutus) винесла кладку з 14 яєць. Самка крокодила прибула в зоопарк Коста-Ріки Parque Reptilandia у 2002 році. Весь свій час після цього вона провела одна у своєму вольєрі.

Хоча крокодил міг виробляти запліднені яйця самостійно, яйця не були остаточно життєздатними. З 14 лише сім розвинулися під час інкубації. Після інкубації лише одне яйце мало повністю сформований плід, але крокодильчата народилася мертвою. Аналіз ДНК плоду підтвердив генетичний збіг понад 99,9% із самкою крокодила.

Молюск

Одним із найбільш приголомшливих типів партеногенезу є залежний від сперми партеногенез, показаний амазонськими молліїнами (Poecilia formosa). Ці моллінії названі на честь племен, у яких складалися лише жінки, у грецькій міфології, які використовували лише чоловіків для розмноження, вбиваючи хлопчиків при народженні. Як і їхні тезки, амазонські молінезії, які складаються лише з самок, залежать від сперми самців, щоб ініціювати утворення заплідненої яйцеклітини. Але є заковика: самці походять від інших споріднених видів і не вносять генетичного матеріалу в яйце.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-12-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1666

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]