Головна » 2023 » Квітень » 1 » Маляр - Україна нарешті жорстко поставила питання відповідальності рф за війну

Маляр - Україна нарешті жорстко поставила питання відповідальності рф за війну

Україна вперше з 2014 року жорстко поставила питання про відповідальність російської федерації за розв’язування агресивної війни. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Вчора під час Бучанського саміту Faces of Justice, присвяченому обговоренню механізмів притягнення держави-агресора до всеосяжної відповідальності за злочини проти українського народу й людяності, Президент України Володимир Зеленський чітко висловив нашу державну позицію з цього питання.

Три рівні судових розглядів – національний, Міжнародний кримінальний суд і Спецтрибунал. І головне, відповідальність рф повинна понести насамперед за агресію – як первинний злочин. Адже, основний злочин, який рф вчиняє з 2014, – це злочин агресії (побутовою мовою – війна). А воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид – похідні наразі", – написала Ганна Маляр.

Вона також додала, що наголошувати на притягненні російської федерації до відповідальності необхідно було ще в період АТО та ООС.

«На жаль, попереднє керівництво України займало непробачно м‘яку позицію щодо притягнення рф до відповідальності і взагалі не подало нікуди жодного позову чи заяви щодо вчинення рф саме агресії. Влада і сама не називала це війною (АТО, ООС), тому ми обмежувались заявами до міжнародних інституцій лише щодо тероризму та воєнних злочинів.

Зрештою, ми просто згаяли кілька років. А для розслідування злочинів – це іноді фатально. Вимога України створити Спецтрибунал по злочину агресії рф – це дуже сильна позиція. Дуже! Тому що з часів Нюрнбергського процесу міжнародні суди більше не виносили вироки за агресію. Лише за похідні від неї злочини», – написала заступниця міністра оборони.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що злочини росіян в Бучі були частиною плану зі знищення українців.


За матеріалами: Новини сьогодні
01-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1284

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]