Головна » 2021 » Жовтень » 11 » Масові протести проти виходу із ЄС відбулись у Польщі

Масові протести проти виходу із ЄС відбулись у Польщі

польща протест вихід єс

У Польщі сотні тисяч людей вийшли на акції протесту проти потенційного виходу країни із Європейського союзу. У Варшаві на мітинги зібрались близько 100 тисяч осіб, також масові заходи відбулись у Гданську, Кракові, Вроцлаві  – загалом у близько 160 міст.

Протести стали відповіддю поляків на рішення Конституційного суду Польщі про те, що Конституція країни має більше ваги, ніж закони ЄС.

На Замковій площі у Варшаві також виступили лідер “Громадянської платформи” Дональд Туск та екс-президент країни Лех Валенса.  Туск наголосив, що вихід Польщі із ЄС означатиме можливість безкарно порушувати права громадян і принципи демократії. А Валенса зазначив, що «жоден ворог ніколи настільки не розділяв націю, як ця влада».

Як повідомлялось, 7 жовтня Конституційний трибунал Польщі визнав деякі статті договорів Європейського Союзу неконституційними. Рішення ухвалили за зверненням прем’єра Матеуша Моравецького. Єврокомісія пообіцяла кроки у відповідь, зазначивши, що рішення викликає серйозні побоювання щодо верховенства права ЄС і авторитету Суду Європейського Союзу.

До цього суд ЄС зобов’язав Польщу сплачувати Європейській комісії щоденну пеню у розмірі 500 тис. євро, оскільки вона не припинила на прохання Чехії видобуток бурого вугілля на шахті Турув.  Польща не збирається зупиняти шахту у Туруві навіть попри щоденні штрафні санкції, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Лідер правлячої партії Польщі «Право і справедливість», віце-прем’єр Ярослав Качинський заявив, що останні суперечки з Брюсселем не означають можливого виходу Польщі з ЄС, але Польща хоче «залишатись суверенною країною».


За матеріалами: Новини сьогодні
11-10-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1774

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]