Головна » 2019 » Березень » 11 » Міф про російськомовні українські міста Забужко розвінчала

Міф про російськомовні українські міста Забужко розвінчала

  Забужко розвінчала міф про російськомовні українські міста
 
Письменниця розповіла про русифікацію міст.

Письменниця Оксана Забужко розвінчала міф про те, що у радянський період в українських містах говорили російською.

Насправді, у 60-ті роки всі міста центральної України розмовляли українською, проте русифікаторська політика голови УРСР Володимира Щербицького у 1972 —1989 роках призвела до панування російської у житті українців, розповіла вона в інтерв'ю виданню opinion.ua.

"Усім сільським дітям, які приїхали із села в місто вчитися в 1970-80-ті, розказували, ніби "в Украине города всегда говорили по-русски".

І тут я витягаю свій автомат Калашнікова і говорю: "Ах ви ж курви! Тому що в 60-ті роки ще, даруйте, всі міста Центральної України розмовляли українською!

А станом на 90-ті вже всі вони були "русскоязычные". Місто Черкаси, наприклад, заговорило російською за одне покоління. Щербиччина – це ж не "дисидентів заарештували", це цілий комплекс політтехнологій із перетворення українців на "новую историческую общность людей – советский народ", - розповіла Забужко.

Як приклад технологій русифікації Забужко навела створення в Україні великих підприємства із запрошенням працівників з усього Союзу.

"У кожному українському місті створювалось одне "градообразующее предприятие союзного значения" і туди з'їжджалися з усього Союзу. Школи, відповідно, ставали російськомовними. За одне покоління все місцеве забивається під плінтус. Через 20 років – "вас тут не стояло". А ще через 20 років приїжджає якийсь умовний Діма Кісільов, і починає тут керувати каналом і розповідати, що "всегда в Украине города были русскоязычные". І діти, вирослі на цих асфальтах, вже забули українську", - відзначила вона.

11-15 лютого 1963 року у Києві відбувалася конференція з питань культури української мови. Конференція проходила активно. За 5 днів учасники прочитали 27 доповідей.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-03-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1496

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]