Головна » 2019 » Січень » 26 » "Міфічний" мінерал знайшли в алмазі

"Міфічний" мінерал знайшли в алмазі

Нещодавно видобутий алмаз в Південній Африці на копальні Куллінан, що містить мінерал, який ніколи нікому до цього не зустрічався, є безперечним доказом цього. Про це йдеться у статті LiveScience.

Силікатно-кальцієвий перовксит (CaSiO3), незважаючи на рідкість для людського ока, вважається четверним за поширеністю мінералом всередині планети. Але до цього для не було підтверджень його існування. Вчені вважають, що він знаходиться глибоко всередині мантії, за 700 км від поверхні планети.

"Зберегти цей мінерал стабільним на поверхні Землі не вдавалося ще нікому. Єдиний спосіб досягти цього — замкнути його в міцному контейнері, такому як алмаз", — розказав співавтор дослідження професор Ґрехем Пірсон з Університету Альберти.

У новому дослідженні професор Пірсон з колегами проаналізували крихітний алмаз (приблизно 3 мм в діаметрі), який знайшли менш ніж в 1 кілометрі від поверхні Землі. Незважаючи на відносно невелику глибину, дослідники визначили, що кристал, швидше за все, утворився на глибині 700 кілометрів в субдуктивній плиті океанічної кори при тиску в 240 000 атмосфер.

За повідомленням учених, після обробки дорогоцінного каменя фрагмент силікатно-кальцієвого перовскиту можна побачити неозброєним оком, але належний аналіз і візуалізація вимагають міжнародних зусиль. Результати рентгенівських і спектроскопічних досліджень підтвердили, що алмаз містить перовскит з силікату кальцію. Імовірно, це перший цілісний зразок мінералу, який доводилося бачити людині і який містить важливі ключі до розгадки того, як веде себе внутрішня структура Землі.

"Діаманти — унікальний спосіб заглянути в надра Землі. Специфічна структура включення перовскиту в цей алмаз дуже чітко вказує на рециркуляцію океанічної кори в нижній мантії Землі, що дає фундаментальний доказ того, що відбувається з океанічними плитами, коли вони опускаються в глибини", – сказав Пірсон.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-01-2019
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1622

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]