Головна » 2016 » Вересень » 10 » На Драгобраті гектари лижних трас роздали під городи

На Драгобраті гектари лижних трас роздали під городи

Понад 10 гектарів полонини роздали «під селянське господарство» прямо під гірськолижними підйомниками і в зонах катання. Земельні схеми можуть перетворити український лижний курорт на пасовище.

Про те, що карпатські схили в урочищі Драгобат роздають під городи прямо посеред лижних трас, редакції НВ розповіли лижники й сноубордисти, які давно вподобали це місце. Масштаб трагедії став очевидним, завдяки кадастровій карті України, яка запрацювала минулого року.

Дані карти свідчать про те, що в полонині Драгобрат, на висоті 1.500-1.700 метрів над рівнем моря, де сніг лежить майже півроку, приватні особи отримали десятки ділянок під… «селянське господарство та садівництво». НВ нарахувало не менш як 10 га «городів», розташованих безпосередньо під підйомниками, на гірськолижних трасах чи прямо біля них. Загалом мова йде про територію розміром з півтора десятки футбольних полів.

Лишень вчора, ділянку площею 20 соток, розташовану в двох метрах від найкоротшого на Драгобраті, 450-метрового, навчального підйомника, обнесли кілками. Зараз саме цією трасою лижники та сноубордисти спускаються з гори. Якщо ділянку обнесуть парканом, любителям покататися доведеться посеред гори зупинятися і пішки обходити стовпи під підйомником, пояснює НВ власник одного з дачних будинків, побудованих у 1990-х неподалік, Олександр Журавльов.

    «Тепер з одного боку від лінії підйомника ще з 90-х стоять дачі, а з іншого – хтось будуватиме готель саме там, де зараз катаються люди. Через ці новини тато пережив інфаркт і перебуває зараз у лікарні», - розповідає Журавльов.

Ділянки, про які йде мова, як підтвердив НВ голова Ясінянської селищної ради Едуард Зелінський, отримували мешканці села Ясіня, яке розташоване неподалік від курорту і в якому зосереджені готелі та садиби, що приймають туристів.

Загалом за допомогою кадастру виявило понад 40 ділянок у Рахівському районі, зокрема на полонині Драгобрат, де розташований власне гірськолижний курорт, а також у сусідньому мальовничому урочищі Урда.

Подекуди ділянки, призначені для садівництва та городництва, розташовані в непридатних для цього урвищах, на скелях та кам’янистих схилах. Як видно на мапі, на Драгобраті виділені під селянське господарство ділянки розташовані безпосередньо на лижних трасах.

В Ясінянській селищній раді, куди звернулось НВ за коментарями, кивають на обласних чиновників: мовляв, землю за межами населеного пункту виділяло обласне управління Держгеокадастру.

    «Ми не можемо впливати на процес роздачі землі, це питання на контролі обласної державної адміністрації», - каже голова Ясінянської сільської ради Едуард Зелінський.

За його словами, після того, як ситуація набула розголосу, роздача земельних ділянок припинилася.

    «Два місяці тому вони остаточно зупинили виділення землі в межах туристичного комплексу Драгобрат. Що буде з уже виділеними ділянками – ми не знаємо», - каже голова.

За 15 років існування курорту Драгобрат бізнесмени, що заробляють тут на гірськолижному туризмі, вклали близько $15 млн у побудову підйомників, готелів, колиб та іншої інфраструктури, за їхніми власними приблизними оцінками. Зараз замість колись єдиного підйомника на Драгобраті функціонують вісім, а в околицях – півсотні готелів. За сезон курорт відвідують десятки тисяч туристів.

В Рахівській районній адміністрації стверджують, що провели інвентаризацію всіх приватних ділянок в рекреаційній зоні Драгобрат і тепер розробляють Стратегію туристичного розвитку району. Там обіцяють знайти можливості зберегти Драгобрат як гірськолижний курорт.

В самому Закарпатському обласному управлінні Держгеокадастру коментувати інформацію про виділення землі не стали. Керівник юридичного відділу держустанови Богдан Хранюк, який працює на цій посаді з 2011 року, на запитання про виділення землі в 2012-2013 роках згадав лише про землю для бійців АТО.

    «Єдина земля, яку ми виділяли неподалік від курорту, призначалася учасникам АТО. Всю іншу землю видавали на запит районної адміністрації. Більше я вам нічого прокоментувати не можу, звертайтеся до головного управління Держгеокадастру в Києві», - обірвав розмову Хранюк.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
10-09-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11076

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]