Головна » 2015 » Листопад » 13 » На сході та півдні України 77% опитаних громадян підтримують євроінтеграцію в країні

На сході та півдні України 77% опитаних громадян підтримують євроінтеграцію в країні

77% опитаних на сході та півдні України громадян підтримують ідею розбудови Європи в Україні. Про це свідчать результати дослідження "GfK Ukraine", проведеного з 30 жовтня по 6 листопада, повідомляє координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Любов Акуленко у блозі на "Європейській правді".

Опитування проводилося у 8 областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Харківській, Донецькій, Луганській. Було опитано 1000 респондентів методом телефонних інтерв’ю із дзвінками на мобільні номери.

Схід і Південь досить позитивно ставиться до ЄС – підтримка на рівні 59%. Найбільш прихильно до ЄС налаштовані в Херсонській області – 71% підтримки.

При цьому рівень підтримки Росії як основного партнера у зовнішній політиці знизився до 13% (для порівняння: за даними "GfK Ukraine" загалом в Україні в квітні 2015 року таких було 6%, тоді як у грудні 2013 року - 31%).

Ставлення до ЄС у цьому плані дещо краще – 29% опитаних вважають, що співпраця з ЄС має бути пріоритетним напрямком зовнішньої політики України.

Найпопулярнішою є ідея дотримання нейтралітету в зовнішній політиці. Її підтримує 55% опитаних.

Тимчасом Акуленко зазначає, що люди почали розчаровуватись в ідеї європейської інтеграції після Революції гідності: таких зараз – 10%.

Втім, з’явились і ті, які раніше не підтримували євроінтеграцію, а тепер почали – це 14% опитаних.

Основна причина, чому люди розчарувались в ідеї євроінтеграції: бо вважають, що немає реальної перспективи членства в євроспільноті для України, оскільки влада не проводить потрібних для цього реформ.

Відсутність реформ – і серед основних причин, чому нам не варто зближуватися з ЄС.

Аналіз аргументів, з яких жителі Сходу та Півдня підтримують зближення з ЄС, показує, що в більшості їх цікавить економічний блок – можливість підвищення рівня життя, зарплат і пенсій до європейського рівня. Аргумент про безвізові поїздки до ЄС зараз не потрапляє до переліку основних причин зближення з ЄС, зазначає Акуленко.

Експерт також зауважує, що люди перестають підтримувати Росію через її агресивні дії, а не через позитивні дії влада у сфері євроінтеграції та реформ. На її думку, це дуже негативний сигнал, адже за відсутності активних дій підтримка Росії може знову зрости.

На думку Акуленко, ідея євроінтеграції може стати об’єднувальною, але "починати треба з найпростіших сфер, які їх найбільше турбують – освіта, медицина, ЖЕКи".

Зазначимо, у 2013 році 45% українців вважали, що країна має підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, лише 14% серед варіантів інтеграції України обирали вступ до Митного союзу.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-11-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11023

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]