Головна » 2013 » Жовтень » 4 » На території Закарпаття нараховується 271 родовище корисних копалин

На території Закарпаття нараховується 271 родовище корисних копалин

3 жовтня, у прокуратурі Закарпатської області, відбулась міжвідомча нарада керівників органів держуправління, уповноважених органів контролю та прокурорів районів, на якій йшлося про стан додержання вимог законодавства у сфері охорони та раціонального використання надр органами виконавчої влади, місцевого самоврядування і контролю.

Як зазначив, відкриваючи нараду заступник прокурора області Віталій Роман, - «Забезпечення сталого соціально-економічного розвитку у державі має супроводжуватися створенням безпечного стану довкілля для життєдіяльності суспільства і кожної людини».

Наразі, на території Закарпатської області нараховується 271 родовище з 26-ти видів різноманітних корисних копалин, з яких 2 види горючі (газ, вугілля), 2 – металічні, 4 – гірничо-хімічні, 11 – будівельні корисні копалини, 3 – підземні води, також розробляються 115 родовищ, з яких будівельні корисні копалини та підземні води. Руди золота представлені двома родовищами – Мужіївське та Сауляк. Такі види корисних копалин як перліт, цеоліт, мармур видобуваються тільки на Закарпатті і видобуток їх становить 100% від загального в Україні,  а відтак і важливість  повноти надходжень до бюджету з плати за їх використання.

«Стаття 13 Конституції України, визначає що: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси є об’єктами права власності українського народу».  Тому, вжиття уповноваженими законом державними органами та їх службовими особами достатніх та своєчасних заходів задля її дотримання - є пріоритетом у нашій діяльності», - підсумував свій виступ Віталій Іванович.

Начальник відділу захисту прав громадян та інтересів держави у екологічній сфері Іван Костів, у своїй доповіді зауважив присутнім, що характерними порушеннями у цій сфері для області є здійснення користування надрами за відсутності дозвільної документації, у тому числі спеціальних дозволів на користування надрами (свердловини прісних підземних вод комунальних підприємств, що здійснюють централізоване водопостачання населенню) та правоустановчих документів на земельні ділянки.

Крім того, проблемними для регіону залишаються питання незаконного видобування бутового каменю на території декількох сільських рад Іршавщини, ліквідація аварійної ситуації на державному підприємстві "Солотвинський солерудник", а також факти незаконної забудови Голубинського та Шаянського родовищ мінеральних вод.

Відтак, учасники міжвідомчої наради розробили ряд заходів спрямованих на забезпечення охорони та раціонального використання надр на території області, запобігання їх незаконному видобуванню, притягнення винних осіб до передбаченої відповідальності та відшкодування завданих державі збитків, - повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

За матеріалами: Новини сьогодні
04-10-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11240

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]