Головна » 2012 » Жовтень » 8 » На Великоберезнянщині впорядкували місця поховань жертв війни

На Великоберезнянщині впорядкували місця поховань жертв війни

впорядкували місця поховань жертв війни

Впорядкуванням поховань жертв Першої світової війни у с. Ужок на Великоберезнянщині завершився міжнародний історико-краєзнавчий збір-похід «Слідами забутої війни». Благодійна акція відбулася напередодні 430-ї річниці с. Ужок .

З пропозицією про проведення робіт із благоустрою забутих поховань від імені громади села виступила Ужоцька сільська рада. Заклик громади підтримали організації, які вже понад два роки співпрацюють в рамках міжнародного гуманітарного проекту «MemoriaPatriae» (Пам’ять Вітчизни), ініційованого Фондом Анатолія Лісіцина (Росія) та Федерацією Скаутів «Галицька Русь».

Додатковим аргументом на корить проведення робіт став той факт, що розташована в с. Ужок«візитна картка» Закарпаття - унікальна церква  святого Архангела Михаїла (збудована 1745 р.) –на сьогодні, разом із іншими 15-ма дерев’яними храмами України та Польщі, є кандидатами на внесення до Списку всесвітньої історико-культурної спадщини ЮНЕСКО.

Благоустрій розташованих поблизу церкви військових поховань був однією з рекомендацій міжнародних експертів, які вони передали громаді села під час інспекції пам’яток, які пропонується внести до списку ЮНЕСКО.

На підставі документів, відшуканих в архівах фахівцями Клубу воєнної історії «Бескиди» (Словаччина), згідно з якими на кладовищі у 4 індивідуальних та одній братській могилах поховані останки 115 воїнів армій обох сторін, галицькі скаути разом зі спеціалістами Ужанського НПП приступили до роботи: розчистили територію, визначили та насипали надмогильні пагорби, виготовили та встановили деревяні хрести, висадили багаторічні квіти. Таким чином, місцям поховань, наскільки це можливо, надано первісного вигляду. У благоустрої пам’ятки історії також взяли участь волонтери з Росії – члени Тульского обласного пошукового центру «Искатель».

Спеціалісти національного парку завірили, що, виготовлені з суцільного брусу твердих порід дерева, просочені та покриті відповідними розчинами, просмолені в основі, хрести стоятимуть багато років.

Роботи були завершені до ювілейної 430-ї річниці с. Ужок – часу першої відомої згадки про село у писемних джерелах, яку мешканці та гості села відзначали напередодні, у неділю 7 жовтня.

Ініціатори та волонтери гуманітарного проекту«Memoria Patriae»сподіваються, що процес внесення дерев’яних храмів, розташованих в Карпатах на території України та Польщі, до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО успішно фінішує, а село Ужок знову стане відомим курортом, як це було до початку Першої світової війни.

Крім того,з нагоди свята – 430-річчя першої відомої згадки про с. Ужок у писемних джерелах, у селі відбувся товариський футбольний матч між збірною командою сіл Ужок та Волосянка, якій на полі протистояла команда районного центру смт Великий Березний. Збірна райцентру перемогла із рахунком 3:0.

Заходи з нагоди ювілею продовжилися святковим концертом, якій відбувся в залі Ужоцької сільської ради, а також народними гуляннями.

Урочистості з нагоди ювілею села відбудуться також в день престольного праздника Архангела Михаїла – небесного покровителя села.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12130

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]