Головна » 2019 » Жовтень » 15 » На Закарпатті продюсерка культових українських фільмів бачить потенціал для кіновиробництва

На Закарпатті продюсерка культових українських фільмів бачить потенціал для кіновиробництва

Продюсерка культових українських фільмів бачить на Закарпатті потенціал для кіновиробництва

Закарпаття може стати майданчиком для створення художніх фільмів не тільки українського виробництва, але й міжнародного. Території «сусідок» нашої області – Угорщину та Румунію вже давно використовують для зйомок касових фільмів режисери Європи та Америки. Але поки єдина перевага цих європейських країн перед Україною – розвинена інфраструктура та забезпечення на місці всім необхідним для кіновиробництва.

Україна має всі шанси привабити масове виробництво іноземних фільмів. У цьому переконана Євгенія Раух, українська продюсерка, генеральна продюсерка Alta Brava Film produktion (Німеччина). Своїм баченням вона поділилася в Ужгороді під час панельної дискусії “Передумови створення кластеру аудіо-візуальних індустрій в Закарпатті” в рамках інвестиційного форуму «Закарпаття – бізнес в центрі Європи».

Євгенія Раух займається створенням національних художніх фільмів (серед них такі жанри: комедія, мюзикл, фантастика та інші), бюджет яких сягає від 10 млн. грн. до 50 млн. грн.

«Наприклад, мюзикл «Гуцулка Ксеня» (частка фінансування Держкіно 25 млн. грн) частково знімали на Закарпатті. Але були труднощі з поселенням, нюанси із супроводом, – коментує Євгенія Раух. – Для організації кінопроцесу треба забезпечити такі моменти як харчування, проживання, технічний ресурс. Всім цим займалися люди з Києва».

Мюзикл «Гуцулка Ксеня» незабаром надійде в американський прокат, далі – європейський. Фільм гран-прі на кінофестивалі Atami Film Festival 2019 у Японії. «Тобто професіонали у нас є, – каже продюсерка. – Ми можемо реалізовувати так такого рівня проекти. Але треба врахувати деякі фактори». Це, за її словами, умови для кіновиробництва та прокату фільмів.

«В Україні мегатруднощі з існуванням кінотеатрів. Їх у нас 150-200, для порівняння, у Німеччині – 4 тисячі, різниця суттєва. Якщо у нас на 1 млн. населення припадає 5 кінотеатрів, то в Європі – 60, у США – 125! Міжнародні компанії європейського, голлівудського рівня знімають фільми у Румунії, Угорщина, де вартість на послуги суттєво нижча. Щоб привабити голлівудські проекти необхідно будувати кіностудії міжнародного рівня. Це має бути не тільки територія, але й техніка, костюмерні та художні цехи, виробничі цехи. Бюджет будівництва такого кіновиробничого комплексу – 500 млн.доларів. За 3-5 міжнародних проекти такі майданчики окуповуються. Бюджет виробництва повнометражного фільму в Європі та США, понад 20 млн. доларів, в Україні – 0,5 млн.доларів. Кіностудії готові будувати з європейськими гравцями кіноринку але при підтримці української сторони», – пояснила Євгенія Раух.


За матеріалами: Новини сьогодні
15-10-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1403

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]