Головна » 2012 » Серпень » 21 » На Закарпатті росте унікальна рослина-хижачка

На Закарпатті росте унікальна рослина-хижачка


На території Національного природного парку «Синевир» росте квітка, яка харчується комахами. І робить це доволі цікавим способом.

       На листочках рослини внаслідок діяльності її залозистих клітин утворюються спеціальні краплі, у яких містяться ферменти – саме вони і приваблюють комах. Важливим компонентом цих крапель є речовина кониїн, що паралізує спійманих жертв. Комаха прилипає до крапельок росички, починає вириватися, а через це до неї тягнуться сусідні волоски листка, що починає поступово скручуватися. Перетравлювання жертви середнього розміру триває кілька днів. Після цього на деяких листочках росички можна побачити тільки сухі крильця і ніжки комах. Цікаво, що сік, який виділяється залозами листка росички, розчиняє органічні речовини.

       Свого часу дослідженням росички займався відомий біолог Чарльз Дарвін. Вчений «годував» рослини різними продуктами, але вони не все «їли». Цукор, крохмаль, рослинна олія, краплі чаю, які ставив Чарльз Дарвін на листочки, залишалися недоторканими — волоски-щупальці не згиналися над ними. Але краплі молока, шматочки яєчного білка, сиру, ковбаси, смаженого і сирого м'яса протягом декількох днів перетравлювалися без залишку.

Оксана Нірода, спеціально для Zaholovok.com.ua





За матеріалами: Новини сьогодні
21-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12335

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]